Urăști să vorbești la telefon, dar adori să scrii mesaje? Ce se întâmplă cu tine, de fapt
Un număr impresionant de mare de oameni preferă în zilele noastre să vorbească prin mesaje, nu la telefon. De ce din ce în ce mai mulți avem acest obicei? Ce se întâmplă, de fapt, în spatele acestei alegeri?
Motivul pentru care oamenii preferă să vorbească prin mesaje în loc să sune oamenii dragi?
Din ce în ce mai multe persoane au început să urască să vorbească la telefon chiar și cu oamenii dragi. Un număr impresionant adoră mai degrabă să scrie mesaje acestora în loc să sune. În trecut, nevoia era chiar invers. Experții au analizat acest fapt și au găsit explicația pentru care multe persoane urăsc să vorbească la telefon.
Ultimul lucru dorit este ca după o zi lungă la muncă plină de e-mail-uri și telefoane să ajungi acasă și să îți petreci alt timp într-un astfel de cadru. Această alegere e strâns legată de stresul cumulat peste zi și e normal să se întâmple asta. Aici este cazul chiar și persoanelor sociabile.
Psihologii au descoperit din ce cauză apare ura aceasta, iar în dreptul multora este vorba despre anxietate. Potrivit unui specialist, cei care refuză un telefon în detrimentul dialogului prin mesaje simt sentimente negative în momentul în care își aud mobilul sunând, similare cu cele anxioase.
„Dacă persoanele sunt organizate, iar ziua lor merge fără întrerupere, apelul telefonic le poate crea multă anxietate. Dacă apeşi butonul verde al telefonului asta înseamnă că renunţi la orice faci şi la orice te gândeşti, apoi trebuie să te implici emoţional şi să schimbi treapta pentru a fi o persoană convingătoare şi sociabilă. Deşi ai putea respinge foarte uşor apelul, refuzi să o faci, pentru că poţi părea un om neserios‟
Amber Petrozziello, psiholog (Sursa: goodhousekeeping)
„Acest obicei se transformă într-un tipar”
De asemenea, sursa citată remarcă și faptul că în general persoanele care refuză să petreacă mult timp la telefon urmează un tipar diferit dirijat de creier. Unii simt ceva incomod, anxietate. Mai mult decât atât, tot aceștia au în minte ideea că vor putea spune ceva prost, lucru care prin mesaje nu se poate întâmpla frecvent.
„Acest obicei se transformă într-un tipar pe care creierul în urmează. Se tem că vor spune ceva prost, că nu se vor exprima clar, că oamenii îi vor judeca, că se vor poticni în cuvinte, că le va tremura vocea sau că vor da semne de anxietate”
Amber Petrozziello, psiholog (Sursa: goodhousekeeping)