Uraganul care a adus dezastrul în SUA. Case distruse și străzi inundate

Uraganul care a adus dezastrul în SUA. Case distruse și străzi inundate
Uraganul care a adus dezastrul in SUA. Case distruse si strazi inundate

Într-o anumită parte a Americii, situația este critică. Uraganul Ida din Luisiana a lăsat în urma sa case distruse și străzi inundate. Mulți locuitori nu au nici acum energie electrică. Martorii au evaluat amploarea pagubelor provocate de trecerea uraganului Ida, descrise de guvernatorul statului drept „catastrofale”.

Uraganul Ida a provocat teroare în mai multe state americane

Ida a lovit cu putere, duminică, 29 august. Vântul a suflat cu 240 km/h, fiind al cincilea cel mai puternic uragan care a lovit vreodată continentul SUA.

Uraganul Ida a atins ţărmul, duminică după-amiază, în apropiere de Port Fourchon, în Louisiana, având forţa unui uragan de categoria 4, extrem de periculos, cu rafale de vânt ce pot atinge viteza de 260 de km/h, anunță Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite ale Americii.

Aproximativ 5.000 de membri ai Gărzii Naționale au fost detașați pentru a ajuta la căutarea supraviețuitorilor și la salvarea lor. În plus, peste 25.000 de muncitori din toată țara s-au mobilizat pentru a sprijini restabilirea puterii în stat, scrie CNN, citat de BBC. Ajutorul federal va continua „atât timp cât va fi nevoie”, a dat asigurări preşedintele Joe Biden, în cadrul unei întâlniri cu oficialii FEMA, guvernatorii şi primarii din oraşele afectate.

Cel puțin o persoană a decedat după ce un copac a căzut pe locuința sa din Ascension, în zona Baton Rouge din Louisiana. Oficialii locali și de stat au recunoscut că numărul deceselor probabil va crește pe măsură ce eforturile de căutare și salvare continuă.

„Daunele sunt cu adevărat catastrofale”, a declarat guvernatorul statului, John Bel Edwards, pentru postul NBC.

Autoritățile atenționează populația

Pe măsură ce uraganul Ida, care se mișcă lent, continuă să se deplaseze spre interiorul țării, slăbește în intensitate, fiind catalogat o furtună tropicală. Însă, Centrul Național pentru Uragane a avertizat că ploile abundente ar putea provoca inundații în anumite părți din Mississippi, Alabama și Florida.

Ida a fost considerat anterior „amenințător pentru viață”, fiind comparat cu uraganul Katrina, o furtună din 2005 care a ucis 1.800 de oameni. Dar se pare că apărarea împotriva inundațiilor din New Orleans, întărită după Katrina, a funcționat. Guvernatorul John Bel Edwards a declarat că sistemele de diguri au „performat magnific” și niciunul nu a fost distrus până acum. „Însă pagubele sunt catastrofale”, a recunoscut acesta, luni, 30 august.

Operațiune dramatică de salvare

În localitatea LaPlace, la vest de New Orleans, puternic afectată de uraganul Ida, a fost nevoie de intervenția Gărzii Naţionale pentru a salva rezidenţii rămaşi captivi în mijlocul apelor. S-au folosit mai multe elicoptere, bărci și camioane.

„Eram circa 15 persoane într-un hotel, în seara uraganului”, a spus, pentru AFP, Jonathan Guity, în vârstă de 30 de ani.

Bărbatul tocmai ce fusese salvat de un elicopter.

„Vântul era foarte puternic, iar când am vrut să ieşim din hotel, a doua zi, era prea multă apă, de cel puţin doi metri”, a mai dezvăluit Guity.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI