Unt versus margarină. Cum le deosebești și când e recomandat să le consumi

de: Manolică Anca
22 09. 2023

Unt versus margarină – sunt două produse de bucătărie comune care pot părea identice, dar care prezintă diferențe importante în ceea ce privește originea, prelucrarea și compoziția. Așadar, fiecare dintre cele două are proprietăți și efecte diferite. Iată cum poți deosebi cele două produse.

Unt versus margarină. Tu ce alegi?

Untul și margarina sunt două produse grase care se folosesc în mod obișnuit în gătit și în alimentație. Dar, deși din punct de vedere estetic sunt foarte asemănătoare, ele au mari diferențe în ceea ce privește originea, elaborarea și compoziția lor, ceea ce înseamnă că untul și margarita au proprietăți diferite.

Aceste diferențe influențează într-o oarecare măsură consistența, gustul și, de asemenea, durabilitatea rețetelor în care sunt folosite.

Care este diferențele dintre ele

Principala diferență între cele două este originea, deoarece untul este de origine animală, iar margarina vegetală este creată din uleiuri vegetale prelucrate cu grăsimi hidrogenate pentru a face margarina solidă.

Valoarea nutritivă este un alt aspect care face diferența între cele două, respectiv grăsimile din fiecare. Untul are 99% grăsimi, un procent mai mare decât margarina, care este de 80%.

În ceea ce privește vitaminele și mineralele, untul, fiind o sursă naturală de vitaminele A, D și E, are un conținut mai mare decât margarina, cum ar fi magneziu, calciu și potasiu.

Citește și: De ce să nu mai ții untul în frigider. Greșeala pe care o fac mulți români

Cum se produc cele două

Procesul de producție pentru obținerea celor două produse este foarte diferit. Margarina provine dintr-un proces lung și specializat, în timp ce untul este obținut prin pași obișnuiți, de casă, din smântână grasă. Acesta din urmă conține niveluri mai ridicate de grăsimi saturate, ceea ce poate duce la mai multe riscuri.

Potrivit specialiștilor, margarina este mai bună decât untul pentru sănătatea inimii, deoarece conține grăsimi nesaturate care ajută la reducerea așa-numitului colesterol rău. Cu toate acestea, există unele tipuri de margarină care au în compoziție grăsimi trans, care cresc nivelul de colesterol din sânge și riscul de boli de inimă, precum și nivelul de colesterol bun.

În ceea ce privește valoarea nutritivă, untul furnizează 749 kilocalorii la 100 de grame, față de 732 kilocalorii la 100 de grame pentru margarină. Diferența constă în grăsimile saturate: untul de origine animală are 44,97 grame, față de 21,26 grame în cazul untului de origine vegetală.

Citește și: Din ce sunt făcute margarinele Rama, Delma sau Linco. Mulți români nu știu ce cumpără de la supermarket