Pare greu de crezut, însă un ingredient pe care am ajuns să îl considerăm obligatoriu când pregătim deserturi poate fi, de fapt, eliminat din rețete. Află, din rândurile de mai jos, cu ce să înlocuieşti untul în prăjituri sau aluaturi. Uită de margarină, asta e cea mai sănătoasă şi gustoasă variantă.
Când ne pregătim să preparăm un desert, de pe lista de ingrediente nu are cum să lipsească untul. Cu toate că oferă textură și aromă deosebite, este, fără doar și poate, inamicul celor care țin o cură de slăbire, în condițiile în care crește mult numărul de calorii din fiecare porție.
De multe ori, gospodinele aleg să folosească margarină în locul lui, dar nici aceasta nu era recomandată, unii nutriționiști sfătuind chiar să fie consumată cât mai rar și în cantități mici.
Te-ar putea interesa și: Top 5 rețete de prăjituri rapide. Ingredientele sunt la îndemâna oricui
Există însă o alternativă naturală, delicioasă, ce va avea efecte spectaculoase asupra rezultatului final. Așadar, dacă te întrebi cu ce să înlocuieşti untul în prăjituri sau aluaturi, răspunsul este: smântână! Este un truc la care apelează mulți patiseri și cofetari.
Dacă vei înlocui untul cu smântână, în cazul plăcintelor, aceasta le va da nu doar un gust deosebit, dar va ajuta și la formarea acelei cruste aurii. Acest produs poate fi adăugat și în aluatul propriu-zis, nu doar ca glazură, pentru o aromă specială.
În plus, permite o mai bună propagare a căldurii în timpul preparării termice, ceea ce înseamnă că vei obține un desert copt uniform.
Te-ar putea interesa și: Din ce este făcută margarina, de fapt. Mulți români o consumă, dar nu știu ce conține
Smântâna poate fi folosită și ca înlocuitor al ouălor. Astfel, poți pune în compoziția prăjiturilor câte o lingură de smântână (sau lapte, sau sifon) pentru fiecare ou din lista de ingrediente a rețetei.
În cazul în care îți dorești să obții un desert cât mai sărac în calorii, există o soluție. Prepară un amestec din o parte smântână grasă și trei părți albuș de ou bătut spumă pe care să îl încorporezi în preparat.