Universitatea care nu mai angajează profesori fumători. Ce act trebuie să semneze candidații

Autor: Iorgu Ianusi - 19:05, 23 apr. 2019

Universitatea din Nagasaki nu mai angajează fumători. Este prima instituție de învățământ public din Japonia care a luat o astfel de măsură.

Astfel, își intensifică eforturile de a limita accesul fumătorilor la joburile scoase la concurs.

Cadrele didactice care vor, totuși, să lucreze în respectiva universitate trebuie să semneze un angajament că renunță la țigări.

Un purtător de cuvânt al Universității Nagasaki a declarat că „fumatul nu corespunde cu munca în educație”. El a precizat că astfel de restricții nu încalcă libertățile individuale garantate de lege.

Din august, va interzice tutunul în toate spațiile care îi aparțin. De asemenea, va deschide o clinică pentru a-i ajuta pe dependenții de fumat.

Japonia: Unde a dispărut „paradisul fumătorilor”?

Dependenții de tutun care pot fuma în numeroase restaurante și localuri.

În schimb, pe stradă sunt impuse restricții, în funcție de oraș. Sute de primării au interzis fumatul în locurile publice.

Se fac pregătiri și în așteptarea Jocurilor Olimpice din 2020 de la Tokyo. Administrația locală a aprobat un proiect care interzice țigările în restaurante.

În schimb, e permisă amenajarea de spații speciale pentru fumători. Însă, în aceste zone speciale nu se pot servi băuturi sau produse alimentare.

Legislația națională anti-fumat

O lege care ar trebui să interzică fumatul în zonele publice, inclusiv în restaurante, va intra în vigoare de anul viitor. Proiectul e considerat unul „relaxat” în privința localurilor.

Restaurantele cu o suprafață mai mică de 100 de metri pătrați vor fi exceptate.

Se estimează că, astfel, în mai mult de jumătate din restaurante se va putea fuma fără probleme.


Citește și...