Peste 200 de profesori și studenți din cadrul Universității București au protestat, joi, în fața facultăților pentru a se declara solidari cu judecătorii și procurorii care se opun Ordonanței 7 privind Justiția, emisă de Tudorel Toader și modificată tot de ministrul Justiției.
Au protestat studenți și cadre didactice de la Facultatea de Litere a Universității București. De asemenea, s-a ieșit în stradă și la Facultatea de Filosofie dar și la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Acțiunea lor fusese, oricum, anunțată cu o zi înainte.
„În semn de solidaritate cu protestele magistraților din toată țara împotriva abuzurilor la adresa justiției independente, dar și cu colegii de la alte facultăți ale Universității din București, un grup de profesori și studenți ai Facultății de Filosofie vor protesta joi, 7 martie, ora 12, în fața Facultății.” Anunțul publicat de reprezentanții Facultății de Filosofie
Studenții au purtat pancarte pe care erau trecute mesaje precum „Fără o justiție independență nu există oameni liberi”, „Ne-am săturat de corupție și incompetență”, „Când nedreptatea devine lege, rezistența devine datorie”.
Patricipanții la manifestații au stat de vorbă ori dau răspuns întrebărilor venite de la jurnaliști. Între cei care au luat parte la protest s-a numărat și cățelușa Mira, care a atras atenția persoanelor prezente la Facultatea de Litere prin mesajul purtat la gât: „Vă apăr de Tudorel”.
Deși modeste ca număr de participanți, manifestările din București dau un semnal important din partea mediului universitar pentru magistrații din toată țara care au declanșat proteste temporare, denunțând ordonanțele care afectează independența Justiției.
Printre cei care s-au alăturat protestelor din Universitatea București se numără și scriitorul Gabriel Liiceanu, profesor univeristar al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București.
„Noi am trăit 40 și ceva de ani într-o țară neliberă total. Am vrea să rămânem liberi așa cum prin moartea a peste o mie și ceva de oameni am devenit după 1989. În clipa în care justiția își pierde independența, atunci suntem la cheremul oricărei clase politice, oricărui demagog, a oricărui arivist politic, a oricăui om care își pune mai presus puterea și interesele lui decât interesele țării. Deci nevoia de libertate ne împinge aici. Cine vrea să ia independența justiției vrea să ne ia libertatea. În final, se poate face cu fiecare dintre noi ce se vrea.” Gabriel Liiceanu
Profesorul și scriitorul Gabriel Liiceanu a salutat protestele magistraților din mai multe orașe.
„Ce mi se pare formidabil e că magistrații nu acceptă să fie înjugaţi la carul puterii. Mi se pare sublim ce au făcut, le datorăm foarte mult. Pentru că le datorăm ce am trăit mai frumos în ultimii ani la nivelul justiției, am văzut pedespiți jefuitori ai țării, corupți, demagogi, mincinoși.”Gabriel Liiceanu
Despre afirmațiile unor lideri PSD, potrivit cărora persoanele care ies în stradă nu știu, de fapt, pentru ce protestează, Gabriel Liiceanu a spus că actuala putere „îi manipulază pe cei care i-au lăsat în bezna needucaţiei”și că protestele sunt necesare.
„Ce fac ei se bazează pe inerția noastră, că nu înțelegem mulți că trebuie să ne exercităm real meseria de cetățean. Dacă se prăbușește lumea, te prăbușești și tu, și familia, prietenii. (…). E greu de înțeles că noi nu înțelegem, cel puțin la Facultatea de Filosofie. Oamenii nu sunt așa de proști cum cred ei. Pe de o parte îi manipulază pe cei care i-au lăsat în bezna needucaţiei. Dar nu așa arată toată populația.” Gabriel Liiceanu
Profesorii și studenții Facultății de Litere și cei ai Facultății de Arte din Sibiu s-au solidarizat, joi, cu magistrații. La ora 12.00, au ieșit pe treptele Universității „Lucian Blaga” din oraș, unde au rămas pentru un sfert de oră. Au luat parte aproximativ 50 de persoane, cadre universitare și studenți.
Protestul a fost unul tăcut, manifestanții nu au vrut să facă declarații. În schimb, participanții au purtat coli A4 pe care au scris mesaje precum „Toți pentru o justiție independentă”, „Stop abuzurilor din justiție” și „Stat de drept”.
Proteste ale studenților, susținuți de profesori univeristari, au fost organizate și la Universitățile din Iași și Cluj-Napoca, dar numărul participanților a fost foarte mic.