George Soros nu se aruncă deseori la declarații publice, în lumina reflectoarelor. Având însă în vedere tensiunile din fiecare colț al Uniunii Europene, omul de afaceri a făcut o excepție.
Într-o mișcare fără precedent pentru investitorul de origine maghiară, Soros s-a aruncat în urmă cu câteva zile la redactarea unui editorial pentru publicația Project Syndicate. Nu a durat mult până când a fost preluat de numeroase publicații străine, printre care și CNBC. Documentul cu pricina sună mai degrabă a avertisment, decât o poveste nevinovată.
În opinia lui Soros, este doar o chestiune de timp până când Uniunea Europeană se va confrunta cu o soartă similară cu cea a URSS-ului din 1991. Cu alte cuvinte, dacă statele membre UE nu-și schimbă radical prioritățile și modul de comunicare, Uniunea s-ar putea transforma peste noapte într-un capitol de la lecția de istorie, dacă Soros are dreptate.
„Uniunea se află într-un moment revoluționar al existenței sale, iar rezultatul este foarte incert”, a continuat afaceristul. Mai mult, liderii europeni și formele lor de conducere prezintă asemănări semnificative unui „politburo” (organul de decizie al partidului comunist sovietic) la momentul declinului URSS, continuând să emită „ukazuri ca și cum acestea ar mai fi relevante”, crede Soros. „Din nefericire, partidele anti-europene se vor bucura de un avantaj considerabil în următoarele alegeri”, afirmă omul de afaceri.
Acest avantaj este generat, potrivit investitorului, de mai mulți factori concomitenți cum ar fi modelele depășite de partid care nu mai reflectă dorințele populației din numeroase țări europene, imposibilitatea schimbării tratatelor și lipsa unui sistem de disciplinare a țărilor care se abat de la principiile pe care Uniunea Europeană se bazează. Ca referință, alegerile la care face referire filantropul sunt cele pentru Parlamentul European care sunt programate pentru această primăvară.
Remarcile lui Soros vin într-un cadru de instabilitate politică pe fondul ascensiunii mișcărilor populiste în diverse colțuri ale UE. Sentimentul anti-sistem regăsit din ce în ce mai frecvent printre alegători europeni și de peste ocean este evidențiat de cele mai importante evenimente care au marcat Europa în ultimii cinci ani sau sunt pe cale de a o face. Printre ele: Brexit-ul în Marea Britanie, revoltele civile din Franța și măsurile anti-imigrație generate de partidele iliberale din țări ca Polonia și Ungaria.