21 iul. 2020 | 13:02

Uniunea Europeană dă în judecată mai multe țări. Și România este în pericol

Politică
Uniunea Europeană dă în judecată mai multe țări. Și România este în pericol
Uniunea Europeană dă în judecată mai multe țări. Și România este în pericol

În ceea ce ar constitui o agresiune legală fără precedent, Comisia Europeană studiază modalități de declanșare a unui instrument convențional neutilizat pentru a reduce capacitatea multinaționalelor de a exploata regimuri fiscale corporative foarte avantajoase. Cu alte cuvinte se gândește să dea în judecată mai multe state europene.

Uniunea Europeană dă în judecată mai multe țări

Bruxelles-ul intenționează să dea în judecată statele membre cu cote mici de impozit pe regimurile lor fiscale favorabile afacerilor, pe măsură ce presiunea se impune pe factorii de decizie din UE de a împiedica acordurile fiscale în urma crizei Covid-19. Logica este că se dorește ca prin aceste demersuri Comisia Europeană să exploreze modalități de a reduce capacitatea multinaționalelor de a exploata scheme fiscale. Mai presus de toate, spre deosebire de legislația fiscală obișnuită a UE, inițiativa ar necesita doar sprijinul unei majorități calificate din cele 27 de state membre ale UE cu sprijinul unanim al tuturor țărilor, ceea ce ar limita capacitatea unui guvern de a exercita un veto. Această măsură va trebui, de asemenea, să fie aprobată de Parlamentul European.

Uniunea Europeană dă în judecată mai multe țări. Și România este în pericol

Uniunea Europeană dă în judecată mai multe țări. Și România este în pericol

Evaziunea fiscală de către multinaționale a explodat agenda politică în urma pandemiei, deoarece guvernele din întreaga lume cheltuiesc miliarde pentru a-și reînvia economiile. De asemenea, comitetul a promis că va relansa impozitul digital propus pe serviciile digitale pentru companiile mari de tehnologie, după ce Statele Unite au ieșit din negocierile internaționale luna trecută.

Oficialii au declarat pentru Financial Times că planurile, în conformitate cu articolul 116 din Tratatul UE, se aflau într-un stadiu foarte timpuriu, dar ar avea drept scop identificarea anumitor regimuri fiscale naționale competitive drept distorsiuni ale pieței unice. Este posibil să stârnească controverse intense între statele membre, care le protejează cu înverșunare puterile de impozitare.

Și România este în pericol acă se aproă acest demers

Aceasta este o săptămână-cheie pentru urmărirea de către Bruxelles a evaziunii fiscale multinaționale. Miercuri, Tribunalul, a doua cea mai înaltă instanță din UE, va decide dacă comisia a avut dreptul să ordone Apple să plătească 13 miliarde de euro deduceri fiscale guvernului irlandez în 2016. Dacă această decizie ar fi răsturnată de către judecători, aceasta ar avea consecințe importante asupra capacității comisiei de a urmări penal multinaționalele. „Dacă comisia pierde dosarul Apple, atunci îi lipsește instrumentele necesare pentru a continua planificarea fiscală agresivă”, a spus un oficial.

În trecut, Bruxelles-ul a făcut numeroase încercări de a suprima planurile agresive de planificare fiscală, dar aceste măsuri au fost, în mod tradițional, respinse de țări cu norme fiscale mai favorabile, precum și România. „Aceasta ar putea fi cheia pentru ruperea impasului pe care l-am cunoscut până acum”, a spus un diplomat din Europa de Sud.

Uniunea Europeană dă în judecată mai multe țări. Și România este în pericol

Uniunea Europeană dă în judecată mai multe țări. Și România este în pericol

Un alt diplomat a spus că comisia își face timp pentru a pregăti măsura extrem de sensibilă, întrucât Bruxelles avea nevoie de garanții că nu va fi anulată de o minoritate de guverne blocante. Comisia a refuzat să comenteze. Articolul 116 din Tratatul UE oferă Bruxelles-ului puterea de a corecta „denaturarea” pe piața unică, dar nu a fost niciodată folosită. Instrumentul permite Comisiei să propună o directivă care să corecteze sistemele de denaturare a taxelor și să dea în judecată guvernele în fața Curții Europene de Justiție dacă nu respectă.

Măsura este de așteptat să vizeze programe în țări precum Olanda, Luxemburg, Belgia și Irlanda, a declarat un oficial. Diplomații se așteaptă ca unele state membre să se opună cu ardoare proiectului, deschizând perspectiva anilor de lungi bătălii legale în fața CEJ.

„Implementarea articolului 116 ar putea pune capăt practicilor neloiale din paradisurile fiscale ale UE. Este o cursă de jos care beneficiază de câteva în detrimentul restului. Acest lucru este inacceptabil, mai ales în perioadele economice dificile. “, a declarat Paul Tang, europarlamentar olandez și nou președinte al subcomisiei fiscale a Parlamentului European.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
O zodie va trece printr-o lecție karmică intensă la final de 2024, care îi va aduce multă suferință. Se va afla la răscrucea destinului, va fi nevoită să-și confrunte greșelile din trecut și să plătească pentru ele
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Locul din România devastat de ciumă. Mii de oameni au murit în doar câteva zile
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Toată țara e în doliu. Iubita vedetă TV ne-a părăsit mult prea devreme: Nu meritai această soartă crudă
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro