Ungurii ne-au luat fața în pandemie. Ce vor face cu medicamentul de care România are nevoie în disperare

Ungurii ne-au luat fața în pandemie. Ce vor face cu medicamentul de care România are nevoie în disperare
Ungurii ne-au luat fața în pandemie. Ce vor face cu medicamentul de care România are nevoie în disperare

Pe plan intern, Ungaria a început să producă medicamentul antiviral, folosit pentru tratarea noului coronavirus. Compania farmaceutică Richter a produs până acum doze suficiente pentru aproximativ 250 de pacienți.

Ungurii ne-au luat fața în pandemie. Ce vor face cu medicamentul

Potrivit lui Jozsef Bodis citat de MTI, până la sfârșitul lunii octombrie, vor fi produse doze pentru tratarea a peste 800 de pacienți. Guvernul ungar, care deține 5,25% din acțiunile companiei Gedeon Richter, a contribuit cu 400 de milioane de forinți (1,1 milioane de euro) la producția medicamentului, scrie Agerpres.

Conform ministrului, un alt antiviral, Favipiravir, este în curs de producere în Ungaria. Acest medicament este și el folosit pentru tratarea coronavirusului.

Comisia Europeană achiziționează 20,300 de doze

Miercuri, Comisia Europeană a anunțat că a convenit cu compania farmaceutică americană Gilead achiziția a 20,300 de doze suplimentare de Remdesivir.  Acestea sunt suficiente pentru tratarea a aproximativ 3,400 de pacienți. În felul acesta încearcă să acopere deficitul în aprovizionarea cu acest medicament antiviral cu care se confruntă statele Uniunii Europene.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană achiziționează acest medicament de la compania Gilead în mod centralizat și gestionează distribuirea lui către statele membre ale UE. În luna iulie a fost achiziționată o cantitate suficientă pentru tratarea a 30,000 de pacienți COVID-19, dar mai multe state europene, inclusiv România, au anunțat recent că au nevoie de doze suplimentare.

Însă, și Statele Unite au încheiat un contract cu compania Gilead pentru achiziția a 500.000 de doze, adică aproape întreaga producție până în luna septembrie.

Beneficiile Remdesivir

Cercetările au relevat că medicamentul produs de Gilead micșorează durata de spitalizare în cazurile severe de infectare cu COVID-19. Acest antiviral și steroidul Dexametazonă sunt singurele medicamente autorizate în UE pentru tratarea noului coronavirus. Ambele i-au fost administrate și președintelui Statelor Unite Donald Trump, împreună cu un medicament experimental pe bază de anticorpi.

Ce vor face cu medicamentul
Medicamentul de care România are nevoie cu disperare

Deși Dexametazona este ieftină și larg disponibilă, Remdesivirul este protejat de patentul de producție Gilead, iar prețul pe care această companie l-a stabilit pentru un tratament al unui pacient în țările dezvoltate este de 2.340 de dolari. Pe de altă parte, Gilead susține că a donat doze în scop experimental și pentru tratarea a sute de mii de pacienți în întreaga lume.

Compania Gilead și-a extins capacitatea de producție și a afirmat că poate satisface cererea de Remdesivir din Statele Unite, estimând totodată că în luna octombrie va putea de asemenea să acopere nevoia la nivel global, chiar în eventualitatea unor viitoare valuri de COVID-19.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI