Ungurii iau iar fața României. Ce fac chinezii de la Huawei acum în Budapesta

de: Ștefan R. Apostol
21 10. 2020

Gigantul chinez Huawei a anunțat o investiție de câteva milioane de euro la Budapesta. Anunțul a fost făcut marți de ministrul de externe Peter Szijjarto. Investiția va crea noi locuri de muncă pentru cel puțin 100 de ingineri maghiari.

Ungurii iau iar fața României

Huawei a fost prima companie chineză cu care Ungaria a semnat o cooperare strategică în urmă cu șapte ani. Jucătorii de pe piața maghiară a telecomunicațiilor s-au bazat mult pe tehnologiile companiei de-a lungul anilor, a adăugat ministrul de externe Peter Szijjarto. Centrul logistic al companiei din Ungaria este cel mai mare din afara Chinei, a spus Szijjártó. El a adăugat că, în ciuda pandemiei, Huawei a anunțat o investiție semnificativă în Ungaria și a mulțumit companiei pentru donațiile sale pentru eforturile antipandemice.

Ce fac chinezii de la Huawei acum în Budapesta

Gigantul chinez Huawei va înființa un centru de cercetare și dezvoltare la Budapesta. Strategia de deschidere către est a avut ca rezultat o creștere cu 22% a exporturilor maghiare în decurs de zece ani și o creștere de 25% a comerțului. Anul trecut, 60% din investiții, în termeni valorici, în Ungaria au venit din Est și 40% din noile locuri de muncă au fost legate de astfel de companii.

Unul dintre principalele obiective ale strategiei a fost dezvoltarea unei cooperări strânse și pragmatice bazate pe beneficii reciproce cu China. În ultimii zece ani, în Ungaria s-au efectuat investiții chineze în valoare de 5 miliarde de dolari SUA. În același timp companiile chineze au angajat 15.000 de maghiari.

Huawei își întărește poziția pe piața eruopeană prin acest acord ( Cai Lingyu și Peter Szijjarto)

Szijjártó a spus că este ușor de înțeles de ce Ungaria a fost prima țară a UE care s-a alăturat inițiativei Centurii și Drumurilor. Anul trecut, China a fost al 10-lea cel mai important partener comercial al Ungariei.

Noul centru se va concentra pe inteligență artificială, streaming, procesare de imagini, tehnologii de transmisie a semnalului și sisteme de distribuție extrem de mari, a mai declarat Peter Szijjarto.

Proiectul de dezvoltare va oferi țării posibilitatea de a spori în continuare reputația abilităților inginerești maghiare. Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe și al comerțului, a subliniat că Huawei este prima companie chineză cu care Ungaria a semnat un acord strategic în urmă cu șapte ani și că piața maghiară a telecomunicațiilor se bazează foarte mult pe infrastructura Huawei, care este încă activă în investiții.

Optzeci la sută din populația maghiară folosește echipamentele Huawei

Optzeci la sută din populația maghiară folosește echipamentele de telecomunicații ale companiei în comunicațiile zilnice. Huawei, în 2009, a instalat prima dată ansamblul în Ungaria. În 2013, a deschis cel mai mare centru de aprovizionare Huawei din afara Chinei. Este vorba de Centrul de aprovizionare cu Europa.

Centrul produce și furnizează echipamente de telecomunicații, servere, stocare de date și 5G. Dispozitive pentru rețele de ultimă generație mobilă, construite în Uniunea Europeană, din Ungaria în peste 50 de țări. Compania asigură mijloace de trai pentru aproape 2.400 de persoane.

”În ultimii cincisprezece ani, Huawei a considerat Ungaria o locație importantă din punct de vedere strategic, care oferă un mediu de afaceri echilibrat și deschis pentru compania noastră.”, a declarat Cai Lingyu, directorul general al companiei în Ungaria.

Directorul general a adăugat că Huawei este angajată în Ungaria și intenționează să își extindă activitățile în viitor. Un plan este cel din domeniul colaborărilor universitare și al educației pentru adulți. Centrul de dezvoltare al companiei din Budapesta a fost discutat pentru prima dată în 2018 la o întâlnire între premierul Viktor Orbán și fostul președinte al Huawei, Guo Ping.

La nivel global, Huawei Technologies și-a cheltuit anul trecut aproape 20% din veniturile totale în cercetare și dezvoltare, devenind astfel una dintre primele cinci companii din lume care investesc în cercetare și dezvoltare.