Ungaria schimbă puțin „regulile jocului”, în speranța de a reduce îngrijorările Comisiei Europene, care blochează fonduri de miliarde de euro, așteptând reformele privind statul de drept. Premierul Viktor Orban s-a arătat încă de la începutul războiului din Ucraina un aliat, mai degrabă, al Rusiei, decât al Ucrainei, atrăgând antipatia și scepticismul Occidentului. Cu toate acestea, partidul de guvernământ Fidesz, al premierului Viktor Orban, a adoptat ieri primele măsuri anticorupție, menite să ofere mai multă încredere Comisiei.
Parlamentul Ungariei a adoptat, luni, un prim set de două legi care vizează redobândirea accesului la fondurile Uniunii Europene (UE), în care câteva miliarde de euro au fost blocate până acum din cauza preocupărilor UE cu privire la statul de drept în Ungaria.
Prima lege, adoptată cu o mare majoritate, permite cetățenilor să meargă direct la o instanță în cazul în care consideră că procuratura nu dorește să deschidă o anchetă pentru corupție.
A doua lege consolidează transparența proceselor legislative, în special prin cerința ca dialogul și consultarea publică să fie efectuate înainte de adoptarea unei legi. O altă lege privind crearea unei „autorități independente” responsabilă cu monitorizarea utilizării fondurilor europene ar trebui adoptată marți, potrivit AFP.
În septembrie, Comisia Europeană (CE) a recomandat suspendarea fondurilor de 7,5 miliarde de euro (7,4 miliarde de dolari SUA) pentru Ungaria până la implementarea guvernului de către premierul Viktor Orban a reformelor anticorupție.
Budapesta trebuie să informeze CE cu privire la progresul modificărilor promise până pe 19 noiembrie. Până acum, Guvernul ungar a făcut 17 angajamente în efortul de a elibera fondurile UE alocate Ungariei.
Dacă Budapesta va da un răspuns adecvat CE în noiembrie, guvernul ungar va avea, de asemenea, șansa de a accesa 5,8 miliarde de euro (5,7 miliarde de dolari) în fonduri suplimentare de la Facilitatea de recuperare și reziliență, potrivit guvernului ungar.
De menționat este faptul că, Ungaria este singura țară din UE al cărui plan de redresare nu a primit încă undă verde din partea Comisiei Europene, din motive legate de statul drept.
Pe de altă parte, inclusiv ONG-ul Transparency International, care a clasat Ungaria pe penultimul loc în Uniunea Europeană privind corupţia, s-a declarat însă „sceptic” atunci când vine vorba de a analiza eficienţa măsurilor, având în vedere că„sistemul a fost pervertit” de la revenirea la putere a lui Orban, în 2010.