10 apr. 2023 | 19:47

Unge hârtia de copt cu acest ingredient după ce bagi cozonacii la cuptor. Vor ieși parfumați, pufoși și se mențin proaspeți peste o săptămână

Diverse
Unge hârtia de copt cu acest ingredient după ce bagi cozonacii la cuptor. Vor ieși parfumați, pufoși și se mențin proaspeți peste o săptămână
Unge hârtia de copt cu acest ingredient după ce bagi cozonacii la cuptor. Toată lumea de la masă va fi mulțumită de rezultat.

Playtech Știri îți prezintă secretul celor mai savuroși cozonaci pentru sărbătorile pascale. Unge hârtia de copt cu acest ingredient după ce bagi cozonacii la cuptor. Toată lumea va sesiza diferența. Vor ieși parfumați, pufoși și se vor menține proaspeți pentru o perioadă mai lungă de timp. Iată cum trebuie să procedezi!

Unge hârtia de copt cu acest ingredient după ce bagi cozonacii la cuptor

Sărbătorile pascale bat la ușă. Mai sunt doar câteva zile până la Joia Mare, când româncele obișnuiesc să prepare cozonaci și pască, potrivit tradițiilor creștine. Tot atunci se gătesc și babele coapte în forme speciale de ceramică. Playtech Știri îți prezintă o rețetă ușoară de cozonac pufos de casă pentru Paște.

Înainte de a-ți prezenta rețeta propriu-zisă, să vorbim despre trucul cu ajutorul căruia poți obține cozonaci parfumați și pufoși. În plus, produsul de patiserie se va menține proaspăt pentru o perioadă mai lungă de timp. Ai nevoie doar de o hârtie de copt și puțin unt.

După ce ai băgat cozonacii la cuptor, în ultimele 15 minute de coacere, ia o hârtie de copt și unge-o cu puțin unt. Apoi, acoperă cu ea cozonacii. Desertul va avea parfum de unt și nu va mucegăi rapid. Va rămâne fraged cel puțin șapte zile.

Rețetă tradițională de cozonaci pentru sărbătorile pascale

Ingrediente pentru aluat:

  • 2 kg făină (e bine să ai în plus, fiindcă se mai adaugă puțină);
  • 600 g zahăr tos;
  • 500 ml ulei;
  • 1 l lapte integral;
  • 100 g drojdie de bere proaspătă;
  • 6 ouă;
  • o linguriță de sare;
  • două plicuri zahăr vanilat;
  • o lămâie;
  • o fiolă;
  • esență de rom;
  • 200 g stafide;
  • 1/2 coajă de lămâie;
  • sucul de la o lămâie.

Ingrediente pentru umplutură:

  • 200 g stafide;
  • 600 g nuci;
  • 150 g zahăr;
  • un plic cu zahăr vanilat;
  • o fiolă de esență de rom;
  • 1/2 coajă de lămâie;
  • 200 g rahat;
  • unt pentru tavă.

Mod de preparare aluat:

  1. Se pune la încălzit laptele.
  2. Se adaugă sare, zahăr, vanilie și jumătate din coaja de lămâie rasă.
  3. Se dă deoparte laptele, după ce s-a încălzit.
  4. Se pune la încălzit uleiul, apoi se dă deoparte.
  5. Se cerne făina de trei ori și se pune într-un vas de frământat.
  6. Se prepară maiaua: se fărâmițează drojdia, se adaugă puțin lapte călduț și puțină făină, după care se amestecă, se acoperă și se lasă compoziția la crescut.
  7. Se adaugă peste maia făină, lapte, 200 grame de stafide, ouăle și se începe frământatul.
  8. Se adaugă, treptat, uleiul călduț și se amestecă compoziția.
  9. Se adaugă făină până când coca devine elastică.
  10. Se stoarce o lămâie, cu grijă să nu introduci sâmburii în compoziție.
  11. Se adaugă esența de rom și se amestecă din nou aluatul.
  12. Se ung cu ulei și coca pereții vasului de frământat, se acoperă și se lasă la crescut într-un loc cald, pentru 2 ore.

Mod de preparare umplutură:

  1. Se pune miezul de nucă 5-10 minute la cuptor, până se rumenește ușor.
  2. Se mărunțește miezul de nucă cu robotul de bucătărie (se opresc 10-12 jumătăți de miez pentru ornat cozonacul).
  3. Se adaugă zahărul, stafidele, vanilia, romul, coajă rasă de lămâie.
  4. Se amestecă bine toate ingredientele, până la obținerea unei compoziții omogenizate.

Mod de preparare cozonac:

  1. Se unge tava pregătită pentru cozonac cu unt.
  2. Se unge masa de lucru cu puțin ulei.
  3. Se iau două bucăți mari de cocă și se întind pe masa de lucru.
  4. Se întinde fiecare bucată cu sucitorul, pe rând, și se adaugă o lingură umplutură și bucăți mici de rahat, lăsând cam 2-3 centimetri distanță de margine.
  5. Se rulează fiecare bucată în parte.
  6. Se așează paralel cele două bucăți de aluat și se împletesc.
  7. Se așează cozonacul în tavă și se lasă la crescut.
  8. Se adaugă miejii de nucă întregi la suprafață și se unge cozonacul cu ou bătut cu lapte.
  9. Se repetă pașii de mai sus până la finalizarea aluatului și a umpluturii.
  10. Se dau cozonacii la cuptor, întorcându-se la fiecare 30-40 minute.
  11. Se ia o hârtie de copt, se unge cu unt și se pune deasupra cozonacilor, în cuptor, în ultimele 15 minute de coacere.

Te-ar putea interesa și: Ingredientul secret care trebuie adăugat în frișcă. Va fi perfectă, nu vei mai încerca altfel

Cozonacii vor avea un gust desăvârșit! Nu îi tăia cât timp sunt calzi, ci așteaptă până se răcesc. În caz contrar, riști să își piardă forma autentică. Servește-i la masă doar după ce se răcesc bine. Toată lumea va fi mulțumită. Paște fericit!

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Cine este Aura Şova, de fapt. A primit trofeul „Vocea României” de la Lara Fabian
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băgați banii la saltea! Populația trebuie să se pregătească: Este momentul să fim precauți!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Pensionarii care primesc PENSII DIFERITE de la 1 ianuarie
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro