Ungaria dă României încă o lovitură dură! Ce manevră ne pregătesc liderii de la Budapesta

de: Năstase Mirabela
29 08. 2020

Ungria este pregătită a încălca din nou promisiunile inițiale de parteneriat cu România în cadrul proectului BRUA. Astfel, Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria a precizat pentru agenția de presă Trend că Turkmenistanu este un ”partener promițător” pentru exportul de gaze.

Ungaria dă României încă o lovitură dură!

Ungaria este interesată în special de importul de gaze naturale prin Coridorul sudic de gaze şi, în acest sens, consideră Turkmenistanul un partener promiţător”, a precizat oficialul maghiar.

De menționat este că coridorul de gaze (SGC) este unul dintre proiectele prioritare pentru Uniunea Europeană și prevede transportul a zece miliarde de metri cubi de gaze azer din regiunea caspică prin Georgia și Turcia în Europa, iar ceremonia de lansare a primei etape a Coridorului sudic de gaze a avut loc la Baku, capitala Azerbaidjanului, pe data de 29 mai 2018.

Astfel, Turkmenistanul ar putea fi una dintre țările importante care să se alăture Coridorului sudic de gaze, ținând cont că se află printre primele cinci țări din lume atunci când vine vorba despre rezervele de gaze naturale. Delegația Uniunii Europene în Turkmenistan a precizat recent pentru agenția Trend că UE a avut discuții atât cu Azerbaidjanul, dar și cu Turkmenistanul pentru conectarea aprovizionării cu gaze turcomane la SGC.

„Problema energiei a fost accentuată şi în timpul negocierilor lui Péter Szijjártó, care au avut loc la 20 mai 2019 la Ashgabat”, a mai precizat Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului din Ungaria.

Ungaria și Turkmenistanul ar putea coopera și în domeniul agricol

Dar nu este singurul domeniu în care Ungaria și Turkmenistanul ar putea coopera din punct de vedere economic: „Ungaria acordă o atenţie deosebită cooperării în domeniul agricol”, a mai spus ministerul maghiar.

Societatea economică Sahabatly din Turkmenistan a început cooperarea cu Ungaria și Țările de Jos și intenționează să achiziționeze 400 de vaci Holstein din Ungaria și 65 de capete din aceeași rasă de vaci din Olanda. Un proiect în ce privește un acord bilateral interministerial privin apa se află în acest moment în faza de verificare. Acesta va servi drept bază pentru împărtășirea experiențelor în acest domeniu, a mai spus Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului din Ungaria,

Acest proiect BRUA constă în construirea unei conducte noi de transport gaze ce va conecta Nordul Tehnologic Podișor cu Stația de Măsurare Gaze Horia, în direcția Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia.

Cordiorul nou vizează diversificarea rutelor de transport gaze naturale din regiunea Mării Caspice înspre Europa Centrală, dar și valorificarea unor noi sursse de gaze naturale în perimetrele offshore din Marea Neagră și valorificarea volumelor de gaze naturale aferente acestor surse pe piața românească. De asemenea, și posibiliattea curgerea fizice bidirecționale permanente pe interconectările cu Bulgaria și Ungaria.

Anul trecut, Ungaria a fost obligată să deblocheze proiectul BRUA, acea conductă de gaze plecată din Bulgaria ce ar trebui să ajungă în Austria, însă pe care Budapesta a decis să nu o mai prelungească către centrul Europei, dincolo de granițele sale. De altfel, Agențua Europeană pentru Reglementarea Energiei a luat decizia de a impune Ungariei interconectarea cu Austria.