15 apr. 2022 | 10:19

Unde vei beneficia de roaming gratuit până în 2032. Vești bune pentru cei care călătoresc des

Utile
Unde vei beneficia de roaming gratuit până în 2032. Vești bune pentru cei care călătoresc des
Din 2017, free roaming în Uniunea Europeană

În urmă cu cinci ani, Uniunea Europeană lua decizia ca toți europenii să beneficieze de free roaming. Decizi era luată pe 15 iunie. De atunci utilizatorii de telefonie mobilă care călătoresc în alte țări din UE pot suna, să trimită mesaje text sau să navigheze pe internet fără a plăti taxe suplimentare. Anul 2017, este momentul în care a fost adoptat de către Consiliu actul juridic. Odată promulgat, limitează suma pe care operatorii o pot percepe unii de la alții pentru a permite roamingul în Europa. Recent, însă, oficialii UE au mai luat o nouă decizie.

Din 2017, free roaming în Uniunea Europeană

Roamingul fără plata unor suprataxe se adresează celor care locuiesc în Europa și care călătoresc în alte țări ale UE în interes de serviciu sau de agrement. Ea a fost introdusă și în Islanda, Liechtenstein și Norvegia, la scurt timp după 15 iunie 2017.

„Roam like at home” este menit să faciliteze comunicarea în timpul călătoriilor. Nu este menit să permită roamingul permanent, în cazul în care un client ar încheia un abonament în cea mai ieftină țară posibilă și l-ar folosi pentru a călători în roaming în țara sa de origine, se preciza în actul juridic adoptat în urmă cu cinci ani.

Reguli speciale se aplică planurilor de telefonie cu date nelimitate și cartelelor preplătite. Reforma prețurilor cu ridicata din UE adoptată a fost o condiție prealabilă practică și juridică pentru a pune capăt roamingului, așa cum este prevăzut în regulamentul privind roamingul din 2015.

Noile plafoane pentru prețurile cu ridicata erau necesare pentru a contribui la garantarea faptului că operatorii sunt în măsură să ofere clienților lor servicii de roaming fără suprataxă fără a crește prețurile la domiciliu.

Întrucât Parlamentul European aprobase deja regulamentul privind tarifele de gros la 6 aprilie, în aelași an, aprobarea Consiliului era ultimul pas juridic înainte ca textul să fie semnat de ambele instituții la jumătatea lunii mai și publicat în Jurnalul Oficial al UE până la sfârșitul lunii mai din același an. Acesta a intrat apoi în vigoare la trei zile după publicare.

Liber până în 2032

Cetățenii europeni vor putea să își folosească telefoanele mobile fără costuri suplimentare excesive atunci când călătoresc în străinătate în UE, au convenit joi dimineață negociatorii.

Parlamentul European, Comisia și Consiliul UE s-au reunit miercuri seară pentru o negociere în timp de criză în vederea prelungirii regulilor de roaming, care au fost convenite inițial în 2017, dar care urmau să se încheie în iunie anul viitor.

„Roamingul este una dintre cele mai mari povești de succes ale pieței unice digitale.

Atât consumatorii, cât și întreprinderile pot continua să se bucure de acest beneficiu tangibil.”, a declarat Boštjan Koritnik, ministrul sloven al administrației publice, care a negociat prelungirea.

Negociatorii au convenit în primele ore ale zilei de joi să extindă normele și să adauge obligații pentru operatori de a garanta calitatea și viteza apelurilor, a mesajelor text și a utilizării datelor mobile în străinătate.

Ei au impus, de asemenea, plafoane de preț pentru sumele pe care operatorii și le percep unii altora pentru utilizarea rețelelor în străinătate, cunoscute sub numele de tarife de gros, care vor fi plafonate la 2 euro pe gigabyte din 2022 și vor scădea progresiv la 1 euro în 2027, a precizat Parlamentul într-o declarație.

Deputații europeni au renunțat la cererea de a include o interdicție privind costurile excesive pentru apelurile efectuate către numere din țara de origine către o altă țară membră a UE, cunoscute ca apeluri intra-UE.

Dar negociatorii au convenit că forul european trebuie să evalueze dacă o astfel de interdicție ar fi necesară, până în 2023. Noul regulament va intra în vigoare la 1 iulie 2022, extinzând normele până la sfârșitul lunii iunie 2032.

Parteneri
De ce a murit Ilina Pârvu de la Visuri la Cheie
Redactia.ro
Zodiile care își schimbă destinul după Sfântul Ion 2025! Viața lor înflorește după ani de chin
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
Unica.ro
Mircea Badea, un amănunt neobservat de nimeni. Care e problema cu bolidul lui David Popovici
EVZ.ro
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Spynews
A căzut cortina! Secretul pe care Călin Georgescu l-a ținut ascuns de români: Ceaușescu, dacă ar mai fi trăit...
Capital.ro
Toată lumea vorbește acum despre Sebastian Stan, iar detalii dureroase au ieșit la iveală. Ce s-a întâmplat în Constanța, în copilăria lui. Cine e, de fapt, mama lui
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Mediaflux
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ce a putut să pătească Ramona Olaru, pe aeroport, în SUA. Vedeta a fost verificată la sânge de autorități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro