Unde trebuie ţinut uleiul de măsline, de fapt. Doar aşa îşi va păstra aroma şi consistenţa

de: Ștefan R. Apostol
28 02. 2024

Uleiul de măsline, după cum bine se știe, este mult mai recomandat la pregătirea mâncărurilor, decât uleiul clasic. Dar, pentru a-și păstra aroma şi consistenţa, necesită o anume modalitate de stocare. Așa că, citește mai departe și află de la Playtech Chef unde trebuie ţinut uleiul de măsline, de fapt.

Uleiul de măsline are beneficiile sale pentru sănătate

Din ce în ce mai mulți oameni gătesc cu ulei de măsline în zilele noastre. Uleiul de măsline este una dintre cele mai sănătoase alegeri de uleiuri. În comparație cu alte uleiuri comune, acesta are cel mai ridicat nivel de grăsimi mononesaturate.

Vezi și: Cum poți obține 1 litru de ulei pentru 5 litri de ulei alimentar uzat. Oferta despre care trebuie să știe toți românii

Uleiurile de măsline virgine și extravirgine nealterate au un conținut relativ ridicat de fenoli. Fenolii sunt antioxidanți puternici care elimină radicalii liberi care dăunează organismului. Uleiul de măsline obținut printr-un proces de presare la rece menține cel mai ridicat nivel al acestor fenoli.

Uleiul de măsline are beneficiile sale pentru sănătate

Deși uleiul de măsline este o alegere bună, uleiurile ar trebui să fie limitate la două-trei porții, câte o linguriță, pe zi, potrivit American Heart Association. Toate uleiurile au aproximativ 120 de calorii pe lingură. Aceiași specialiști spun că trebuie să ai grijă să nu adaugi ulei suplimentar în dietă, ci să înlocuiești uleiurile mai sănătoase cu uleiuri mai puțin sănătoase care sunt deja folosite.

Playtech Chef te învață unde trebuie ţinut uleiul de măsline

Este important să știți cum să păstrați uleiul de măsline pentru a obține o calitate maximă”, spune Playtech Chef. Atunci când uleiul de măsline este expus la oxigen, lumină și căldură, acesta poate deveni rânced. O depozitare adecvată poate preveni acest lucru. Se recomandă depozitarea uleiului la o temperatură cuprinsă între 12 și 15 de grade pentru cele mai bune rezultate.

„Depozitarea acestuia la temperatura obișnuită a camerei, de aproximativ 21 de grade, este în regulă, dar dacă bucătăria este în mod obișnuit mai caldă de atât, păstrați uleiul la frigider pentru cea mai bună calitate.”, este recomandarea Playtech Chef.

Vezi și: Care ulei este mai sănătos, de fapt? Cel de măsline sau cel de floarea-soarelui?

Doar aşa uleiul de măsline îşi va păstra aroma şi consistenţa

O variantă extrem de la îndemână este să pui uleiul rămas în frigider, dar nu uita că uleiul de măsline refrigerat se va solidifica și va deveni tulbure la temperaturi scăzute. Acest lucru nu îi modifică beneficiile pentru sănătate sau valoarea nutritivă.

Readucerea uleiului de măsline la temperatura camerei pentru o perioadă scurtă de timp îi redă textura și culoarea lichidă. Nu doriești să topești întreaga rezervă de ulei refrigerată de fiecare dată când vrei să folosești o parte, așa că o altă opțiune este să păstrezi uleiul de măsline la rece într-un borcan de sticlă cu gura largă.

Vezi și: De ce să pui o linguriță de ulei de măsline când fierbi pastele. Trucul e eficient

Refrigerarea este cea mai bună pentru depozitarea pe termen lung a tuturor uleiurilor de măsline, cu excepția celor extravirgin premium. Ia în considerare păstrarea unei cantități mici de ulei de măsline într-un recipient sigilat la temperatura camerei în bucătărie. În acest fel, uleiul de măsline este instantaneu gata de utilizare. Sticla colorată, care ține aerul și lumina la distanță, este un recipient ideal.

„Cel mai bine este să eviți plasticul, deoarece uleiul poate preleva substanțe nocive din acesta. Păstrează uleiul într-un loc întunecat, departe de aragaz și de alți producători de căldură.”

 

Vezi și: Sticlele cu ulei, prinse cu lanţuri de rafturi. Motivul pentru care supermarketurile au luat această decizie, în Spania

Chiar dacă se solidifică, poți scoate cu ușurință cu lingura orice cantitate de care ai nevoie, iar borcanele transparente sunt bune pentru acest scop, deoarece este întunecat în frigider în cea mai mare parte a timpului. Deci, cu alte cuvinte locul unde trebuie ţinut uleiul de măsline este frigiderul, și în niciun caz alt loc.

Concluzie

Spre deosebire de vin, uleiul nu se îmbunătățește cu vârsta. Pe măsură ce uleiul de măsline îmbătrânește, se descompune treptat, iar nivelul de aciditate crește și aroma slăbește. Vei obține cea mai bună calitate și aromă de la uleiul de măsline dacă îl folosești în termen de un an de la cumpărare.

Acum că ai aflat unde trebuie ţinut uleiul de măsline, data viitoare vei ști cum și unde să-ți pun la păstrare uleiu. În rest, baftă la gătit sănătos!