Unde sunt cele mai mari salarii din România. Iată unde se dau și cei mai puțini bani

Unde sunt cele mai mari salarii din România. Iată unde se dau și cei mai puțini bani
Unde sunt cele mai mari salarii din România. Iată unde se dau și cei mai puțini bani

Potrivit INS (Institutul Național de Statistică), câștigul salarial mediu net a fost de 3.340 lei, în decembrie 2019, în creștere față de luna prezedentă cu 161 lei (+5,1%). Astfel, cele mai mari s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activităţi de servicii informatice, respectiv de 7.689 lei.

Unde sunt cele mai mari salarii din România

Potrivit INS, la polul opus, cel mai mic salariu nominal net este în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, respectiv 1.853 lei. În luna decembrie 2019, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.465 lei, cu 269 lei (+5,2%) mai mare decât în luna noiembrie 2019. De asemenea, în luna decembrie 2019, ca urmare a acordării de premii ocazionale, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna noiembrie 2019.

Totodată, creşterile câştigului salarial mediu net au fost determinate și de realizările de producţie ori încasările mai mari (funcţie de contracte/proiecte), dar şi de disponibilizările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice. Astfel,  cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în intermedieri financiare, excepție făcând activităţile de asigurări şi ale fondurilor de pensii, şi extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, industria metalurgică, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, alte activităţi extractive – între 22% şi 25,5%.

Unde sunt cele mai mici salarii din România

De asemnea, scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate și de acordarea în luna noiembrie 2019 de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).  Aceste scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici, precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice. Cele mai mici salarii s-au înregistrat astfel în activităţi de editare, cu 6,5%, şi în fabricarea produselor din tutun – 3,2%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ușoare ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, iar domeniile vizate sunt în sănătate, respectiv asistenţă socială (+1,1%). Totuși, câştigul salarial mediu net a scăzut în învăţământ comparativ cu luna precedentă (-2,6%). Motivul este reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare, respectiv în administraţie publică (-0,1%).

Apoi, comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13%. Mai mult decât atât, indicele câştigului salarial real a fost 108,6% pentru luna decembrie 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Indicele câştigului salarial real a fost 104,7% pentru luna decembrie 2019 faţă de luna precedentă. Dar, faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 228,1%, respectiv cu 10 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna noiembrie 2019.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI