România apierdut ieri, pe 10 noiembrie, unul din cei mai importanți actori ascenei și filmului. Vladimir Găitan s-a stins din viață, la vârsta de 73 de ani, după o lungă luptă cu o boală necruțătoare. S-a stins exact așa cum și-a dort, alături de familie, în casa sa.
Unul din cei mai importanți actori români, trăindu-și ultimii ani dintr-o pensie de 1.500 de lei, a plecat în altă lume, liniștit și în liniște. Exact așa cum și-a dorit.
Mesajele primite de familia regretatului actor, Vladimir Găitan, sunt pline de emoție, dar și de durere.
Dar, cu toate astea, actorul a avut un mare regret, lipsa fiului și a nepoatei acestuia. Cei doi se aflau la momentul decesului în Anglia.
”Regret că băiatul meu nu şi-a găsit locul aici, în România. Aş fi vrut să stau cu nepoţica mea pe genunchi mai des. Întâlnirile noastre de câte trei zile, la nu ştiu cât timp, nu pot să lege relaţia dintre bunic şi nepot. Şi asta mă doare îngrozitor. Toate lacrimile astea interioare simt cum mă erodează.”, spunea Vladimir Găitan.
Fiica sa, Gloria Găitan, este cea care a dat vestea teribilei dispariții a actorului, și tot ea este cea care a anunțat când va avea loc înmormântarea sa.
Vestea, pentru mulți din cei apropiați, chiar dacă știau lupta cu boala, a venit ca un trăznet.
„Tata s-a stins din viata acasa, alaturi de familie, asa cum a fost si ultima sa dorinta. Multumim celor ce ne sunt si ne-au fost alaturi cu ganduri bune si avem rugamintea sa intelegeti durerea adanca ce ne copleseste in aceste clipe. Le suntem extrem de recunoscatori medicilor, asistentilor si farmacistilor care l-au ingrijit si au fost alaturi in cele mai grele clipe. Pentru cei ce doresc sa isi ia la revedere de la tata, trupul sau va fi depus la Biserica Sfantul Gheorghe Nou, km 0, incepand de joi, 12 noiembrie, orele 13.00. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la ora 12.00, la aceeaşi biserică. La ora 14, este programată înmormântarea actorului, la cimitirul Bellu”, a declarat Gloria Găitan.
Vladimir Găitan a avut o carieră strălucitoare, fiind unul din actorii generației de aur a teatrului și filmului românesc.
Alături de prietenul și colegul, George Mihăiță, în 1968 își făcea debutul cinematografic într-o peliculă ce avea să fie și interzisă de regimul comunist.
Pelicula ”Reconstituirea”, în regia lui Lucian Pintilie, la debutul regizoral, avea să devină sinonim cu numele celor doi tineri actori.
Regimul de atunci, dar și cenzura, au decis că filmul nu merită atenția clasei muncitoare, așa că pentru o lungă perioadă a fost interzis.
De la acel moment cariera lui Vladimir Găitan a explodat cu roluri în filme importante, sub bagheta unor regizori consacrați.
Prietenie sa cu Sergiu Nicolescu avea să-l pună pe afișul multor filme instorice, regizate de regretatul actor și regizor.
Viața lui Vladimir Găitan a fost ca un film, mut, în liniște, dar cu simțul prezenței constant în fiecare rol sau fiecare cadru de film în care a jucat.
Drum lin Maestre!