Te-ai întrebat vreodată unde se află capul stelei de mare? Poate suna prostesc, însă acesta este un mister ce timp de câteva secole a rămas fără răspuns pentru cercetători. Până astăzi, când a fost descifrat. Un nou studiu a dezvăluit unde se află această parte a corpului animalului marin, de fapt.
Dacă ar fi să pui o pălărie pe o stea de mare, unde ai pune-o? Este o întrebare ce poate să pară prostească, la o primă vedere. În domeniul zoologiei și în cel al biologiei dezvoltării a declanșat însă cercetări serioase. Oamenii de știință au rămas uimiți de cele descoperite.
Ai pune o pălărie în centrul stelei de mare sau pe vârful unui braț? Și dacă ai opta pentru a doua variantă, pe care braț ai pune pălăria? După numeroase cercetări, oamenii de știință au reușit, cu ajutoul tehnicilor genetice și moleculare, să descopere unde este capul unei stele de mare, de fapt.
Capul unei stele de mare – au descoperit cercetătorii – nu se află, de fapt, în niciun loc. În schimb, zone asemănătoare unui cap sunt distribuite pe suprafața întregului animal marin. Mai exact, un așa-zis cap se află în centrul stelei de mare și celalalte în centrul fiecărui membru al corpului său.
„Răspunsul este mult mai complicat decât ne așteptam. Este pur și simplu ciudat și, cel mai probabil, evoluția acestui grup de animale marine a fost și mai complicată decât asta”, a spus Laurent Formy, postdoctorat în laboratoarele lui Christopher Lowe de la Stanford School of Humanities and Sciences și Daniel S. Rokhsar de la Universitatea din California, Berkeley.
Te-ar putea interesa și: Stelele de mare ascund un secret ce te va pune pe gânduri. Diferența tulburătoare față de imaginea acestei specii creată de ”Finding Nemo”, ce au descoperit cercetătorii
Studiul, realizat pe baza unor combinații de informații acumulate prin tehnici genetice și moleculare, a ajutat la rezolvarea enigmei privind planurile corporale ale stelei de mare.
Acest animal marin își începe viața cu simetrie corporală bilaterală, la fel ca oamenii, însă până devine adult își modifică planul trecându-l spre zona de simetrie pentaradială, adică ce prezintă cinci porțiuni.
Te-ar putea interesa și: A fost identificat primul animal care a apărut în lume. Descoperire istorică a specialiștilor
Ouăle fertilizate se trasformă în larve ce plutesc liber, sub formă de plancton, timp de câteva săptămâni sau luni. Ulterior, se instalează pe fundul oceanului, unde se transformă dintr-un plan corporal bilateral, simetric pe linia mediană, într-un adult în formă de stea, numit plan corporal pentaradial.