31 aug. 2024 | 14:31

Unde se fabrică banii românești. Cum arată clădirea în care se produc leii

Economic
Unde se fabrică banii românești. Cum arată clădirea în care se produc leii
Unde se fabrică bancnotele românești

Cu ani în urmă, bancnotele mari ale României erau produse în Elveția, țară recunoscută pentru securitatea sa de top, iar doar cele cu valori mici, precum 1, 5 și 10 lei, erau fabricate în țară. Astăzi, însă, Imprimeria Băncii Naționale se ocupă de toate bancnotele, inclusiv cele de 500 de lei, eliminând dependența de producția externă.

Unde sunt fabricate bancnotele românești

Bancnotele românești, pe care le manevrăm zilnic, sunt produse cu mare atenție și siguranță la Imprimeria Băncii Naționale, aflată în sudul Capitalei, pe strada Luica.

Acest loc reprezintă singura instituție din Europa care tipărește bancnote pe suport de plastic, un material deosebit de rezistent, deși mai costisitor, potrivit unui raport Digi24. Spre deosebire de bancnotele din hârtie, cele din plastic sunt de șase ori mai durabile, chiar dacă prețul lor este cu 30% mai ridicat.

Procesul de fabricare a acestor bancnote este unul strict securizat, iar hârtiile conțin elemente de siguranță pentru a preveni falsificarea. Odată finalizate, acestea sunt încărcate în mașini blindate și transportate sub strictă escortă către Banca Națională, care supervizează întreaga activitate și stabilește cantitățile necesare de bani.

În ceea ce privește monedele, acestea sunt produse într-o cantitate impresionantă. Anual, din peste 6.000 de tone de metal, se realizează mai mult de un miliard de rondele din oțel și alamă, care sunt ulterior transformate în monedele pe care le folosim zilnic.

Din ce în ce mai multe bancnote false apar pe piață

Numărul bancnotelor false din România a crescut semnificativ în 2023, potrivit unui raport al Băncii Naționale a României (BNR). Anul trecut au fost identificate 5.864 de bancnote contrafăcute, ceea ce reprezintă o creștere de peste 31% comparativ cu anul precedent. Dintre acestea, 5.064 au fost deja introduse în circulație, iar alte 800 au fost confiscate înainte de a ajunge la populație.

Bancnota de 100 de lei s-a dovedit a fi cea mai falsificată, cu 5.750 de cazuri raportate. Dintre acestea, 793 au fost descoperite de poliție în timpul unor operațiuni specifice. Alte falsuri au vizat bancnotele de 50 de lei, cu 77 de cazuri, și cele de 200 de lei, cu 32 de cazuri.

Raportul BNR mai arată că pentru fiecare milion de bancnote autentice aflate în circulație, 3,07 sunt falsificate, o creștere notabilă față de cele 2,46 falsuri raportate în 2022.

Pentru a evita să fiți victima unei fraude, specialiștii recomandă verificarea atentă a bancnotelor. Printre metodele de bază se numără compararea cu o bancnotă autentică, examinarea calității hârtiei și verificarea elementelor de securitate precum banda de securitate integrată și scrisul în relief.

În cazul în care intrați în posesia unei bancnote false, este important să contactați autoritățile pentru a evita orice probleme legale și financiare.

Parteneri
A murit unul dintre milionarii României. Omul l-a adus pe Bush la București
Redactia.ro
Cum face față Iulia, soția lui Christian Sabbagh, tuturor provocărilor cu un copil cu autism. Cât de mult a progresat fiul ei după transplantul cu celule stem: „Rezultatele sunt..”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
Vestea momentului pentru românii din Italia. Ce se întâmplă cu cetățenia
EVZ.ro
Yamato Zaharia i-a făcut cadou lui Ovidiu Neveu un... cosciug! Regina Întunericului i-a fost complice: ”Îi arăt unde o să doarmă”
Spynews
Taxa care îi face pe români să plătească mai mult în supermarketuri. Măsura este deja în vigoare
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
COD ROȘU de VREME REA! Vine FURTUNA POLARĂ
Mediaflux
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem două pietre tari...”. Ce se întâmplă în căsnicia foștilor concurenți
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată copiii Andreei Samson de la Asia Express. Actrița avea un bebeluș acasă când plecat pe Drumul Zeilor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro