După cum bine știm, Bucureștiul se numără printre orașele europene cu cel mai intens trafic. Cu toate acestea, puțini știu că în Capitală există o stradă pe care nu a circulat niciodată o mașină. Despre ce stradă este vorba, puteți afla în continuarea articolului curent. Este unică în București.
Cel mai probabil, mulți dintre bucureșteni petrec zilnic ore întregi în traficul infernal din Capitală. În ultimii ani, numărul autovehiculelor a crescut atât de mult încât și au ajuns să fie parcate și pe trotuare. Deși poate părea incredibil, există o stradă în București pe care nu a circulat niciodată o mașină.
Mai precis, este vorba despre Strada Xenofon. Dar cum a scăpat de roțile autoturismelor? Ei bine, aceasta este singura stradă în trepte din Capitală. Situată în zona parcului Carol, străduța a apărut în urmă cu peste 100 de ani, în timpul domniei lui Carol I.
Orientată de la este pre vest, Strada Xenofon are 70 de trepte și 100 de metri lungime. În caz că nu știați, ea face legătura între Strada Constantin Istrati și Aleea Suter. Operă a arhitectului Gustav Adolf Suter, Strada Xenofon a apărut la începutul secolului XX. Arhitectul elvețian era un apropiat al monarhului român, fiind încredințat cu amenajarea acestui cartier.
Denumit G. A. Sut(t)er, cartierul a fost conceput să fie unul modern, cu străzi radiale ce porneau de la intrarea în Parcul Carol. Fiind realizat pe una dintre cele mai denivelate zone din Capitală, proiectul a fost unul foarte dificil. Ba chiar mai mult de atât, această zonă era înțesată cu mlaștini și de vii.
Singura stradă în trepte din capitala țării noastre duce, de asemenea, până în Dealul Filaret, cel mai înalt punct natural din București. În acest loc a fost ridicat Palatul Suter care, în ziua de azi, găzduiește Hotelul Carol.
De-a lungul anilor, Strada Xenofon a câștigat destul de multă notorietate, mai ales după ce a fost inclusă în proiectul „Bucureștiul tău la scară”, în 2014. La vremea respectivă, artista plastică Eva Radu a pictat pe cele 70 de trepte 8 construcții importante din București (Arcul de Triumf, Muzeul Național de Artă, Palatul Parlamentului, Teatrul Național, Ateneul Român, Mausoleul din Parcul Carol și Muzeul Țăranului Român).
Ei bine, opera de artă nu a rezistat prea mult, doar 8 zile. După ce picturile cu pricina au devenit virale în mediul online, mulți turiști străini care ajungeau în Capitală vizitau și Strada Xenofon. Prin urmare, picturile au fost deteriorate. Ulterior, artista a redecorat treptele, însă de această dată cu o cascadă. Din nefericire, această stradă s-a degradat într-un ritm accelerat, iar acum nu se mai bucură de atât de mulți vizitatori.