Casa de pe bancnota de 10 lei există în realitate. Care este edificiul și ce valoare are

Autor: Claudiu Surmei - 12:14, 17 apr. 2019
Casa cu blazoane, imprimată pe bancnota de 10 lei

Casa cu blazoane de pe bancnota de 10 lei există în realitate. Este situată în Chiojdu, județul Buzău, iar arhitecții au investit 6,3 miliaone de lei în restaurarea ei, o parte din bani fiind obținuți din accesarea de fonduri europene. Dacă nu ar fi fost restaurată la timp, casa s-ar fi prăbușit.

Zilnic ne trec bani prin mână, fie că îi primim, fie că îi cheltuim, dar simbolurile imprimate pe bancnote ne atrag atenția de foarte puține ori. Multe dintre aceste simboluri au în spate povești impresionante. La fel stau lucrurile și în cazul casei cu blazoane care este imprimată pe bancnota de 10 lei.

Construită la mijlocul secolului al XVIII-lea de către o familie de țărani, la poalele munților Siriu, casa ajunsese o ruină, motiv pentru care proprietarul a vândut-o Uniunii Arhitecților din Romania cu 20.000 de euro. Plafoanele erau căzute, pereții erau și ei prăbușiți pe jumătate, astfel că edificiul a intrat într-un proces de renovare.

FOTO: Uniunea Arhitecților
FOTO: Uniunea Arhitecților

Casa de pe bancnota de 10 lei, restaurată cu 6,3 milioane de lei

Uniunea Arhitecților a făcut demersurile necesare pentru a restaura Casa cu blazoane. Au fost accesate fonduri europene (4,5milioane de lei), iar renovarea a costat în total 6,3 milioane de lei. Clădirea poate fi folosită drept școală de către arhitecții restauratori și primește în vizită turiști.

În timpul lucrărilor de renovare, restauratorii au încercat să păstreze cât mai multe dintre elementele de decor. Unele obiecte de tâmplărie care alcătuiesc casa de pe bancnota de 10 lei sunt vechi de peste 300 de ani.