Unde se află cea mai veche staţie de metrou. A fost inaugurată în 1863. În România, a apărut 110 ani mai târziu

de: Manolică Anca
24 07. 2023

Metroul este unul dintre cele mai importante mijloace de transport de persoane. Sistemele de metrou din întreaga lume funcționează încă de la sfârșitul anilor 1800 și plimbă zilnic milioane de oameni în marile orașe ale lumii. Haide să vedem unde se află cea mai veche stație dintre toate.

Care este cea mai veche staţie de metrou

Dată în folosință la data de 10 ianuarie 1863, stația de metrou Paddington din Londra este considerată cea mai veche din lume. La început, existau vagoane din lemn care erau trase de locomotive cu abur, devenind rapid extrem de populare printre locuitori.

Ulterior, în 1890, a devenit primul sistem de metrou din lume, când trenurile electrice au început să circule pe una dintre liniile de metrou de mare adâncime. Traficul haotic din acele vremuri trebuia rezolvat cumva, mai ales că nu existau controlori de trafic sau semafoare, iar accidentele erau la ordinea zilei.

În prezent, însă, metroul din capitala britanică este al doilea cel mai lung sistem de metrou din lume, cu o lungime de 402 km și 270 de stații pe cele 11 linii. Doar 45% din rețea este subterană, în principal în centrul orașului, iar liniile din suburbii sunt în mare parte supraterane.

Stația Paddington din Londra

Alte curiozități despre acest mijloc de transport

– Cel mai lung sistem de metrou din lume este metroul din Shanghai, în China, cu o lungime de 434 de kilometri. Sistemul include și singurul tunel turistic din lume, Bund Sightseeing Tunnel, care trece pe sub râul Huangpu din oraș, între stațiile East Nanjing Road și Pudong.

Tunelul, cu o lungime de 647 de metri, este învelit într-o capsulă de sticlă care adăpostește un sistem de iluminare stroboscopică ce aruncă modele vii și psihedelice pe pereții tunelului.

Citește și: De ce plătesc toţi românii bani pentru metrou în fiecare an. Zeci de lei din venitul fiecărui cetăţean se duc la Metrorex

– Sistemul de metrou cu cel mai mare număr de stații din lume este metroul din New York, în SUA, cu patru sute douăzeci și două de stații.

– Țara cu cel mai mare număr de sisteme de metrou din lume este SUA, existând acest mijloc de transport în treizeci și două de orașe.

– Cel mai mic oraș din lume care are un metrou de transport rapid este Lausanne, în Elveția. Lausanne are o suprafață de doar 41,37 kilometri pătrați, iar metroul, cu o lungime de cincisprezece kilometri, este format din două linii și douăzeci și opt de stații.

– Cel mai mic sistem de metrou din lume este Metropolitana di Catania, cu o lungime de 3,8 km, situat pe insula italiană Sicilia, care are doar o singură linie și șase stații.

– Cel mai aglomerat sistem de metrou din lume, din punct de vedere al numărului de pasageri, este metroul Toei din Tokyo, cu peste opt milioane de pasageri pe zi.

Citește și: Motivul neaşteptat pentru care Elena Ceauşescu nu a dorit staţie de metrou la Piaţa Romană. Pe cine avea pică soţia liderului comunist