Unde poți face vaccinul anti-covid-19 în 2022? Este una din întrebările momentului. Asta dacă avem în vedere că restricțiile, în mare, au fost ridicate, iar rata îmbolnăvirilor a mai scăzut. Conform unei statistici ar fi cam 7 pe zi, aproximativ, în România. Pe 26 iunie erau anunțate 373 de noi cazuri. Datele mai arată că, între 20- 26 iunie, numărul bolnavilor a ajuns la 3.974 de cazuri. În ceea ce privește restul lumii, rata a ajuns la un total de 662 de mii de noi cazuri la data de 25 iunie 2022.
Începând cu 20 iunie 2022, ECDC a întrerupt colectarea de date și publicarea numărului de cazuri și decese la nivel mondial. Cu toate astea, așa cum spuneam, s-au înregistrat un total de 662 de mii de noi cazuri. În România numărul de noi cazuri a scăzut de la o lună la alta, ajungând în iunie la 373 de noi cazuri pe zi.
Odată cu ridicarea restricțiilor s-a desființat și sistemul centralizat de vaccinare anti-covid, manageriat de CNSU. Responsabilitatea vaccinării cu doza a treia de vaccin a fost transferată către medicii de familie. Măsura intră în vigoare de la 1 iulie a.c.
Deși vaccinarea a trecut în responsabilitatea medicilor de familie, nu toți o vor putea face, din păcate. Motivul este unul extrem de simplu. Conform reprezentanților Casei de Sănătate, doar medicii care au semnat un contract expre pe această speță vor putea trece la vaccinarea populației, altfel cei care fac asta, o fac pe riscul lor.
Deși rata de infectare a scăzut, cu toate astea în doar 6 zile din luna iunie, între 20 și 26, Ministerul Sănătății anunța 3.974 de îmbolnăviri. Din aceștia, mai spune ministerul, peste 600 erau internați, din care 58 erau pe ATI.
Medicii de familie, cei care au deja semnate contracte cu Casa de Sănătate, au primit deja dozele de vaccinuri pentru imunizare, dar, spune Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, nu există o centralizare concretă a celor care vor putea face asta.
„Noi am cerut mai demult Ministerului Sănătății publicarea unei hărți a cabinetelor. A medicilor de familie care vor face aceste vacinări de la 1 iulie. Iar pe aceeași hartă să apară numărul dozelor de vaccin aflate la dispoziția fiecărui medic. Fiindcă altfel, persoana interesată să se vaccineze trebuie să dea o groază de telefoane, ca să afle toate detaliile legate de acest lucru.
Chestiunile astea nu sunt încă rezolvate. La ora actuală poți afla de pe site-ul ministerului sau al Direcțiilor de Sănătate Publică doar lista medicilor de familie ce au decis să vaccineze. Atât și nimic mai mult!”, a declarat Raluca Zoițanu pentru impact.ro.
Medicii care pot să vaccineze, conform Ralucăi Zoițanu, vor folosi doar trei tipuri de vaccinuri, de la Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson.