Turcia este una dintre cele mai vizitate țări din Europa. Arhitectura, mâncărurile tradiționale, istoria și peisajele de neuitat sunt principalele atracții. Dacă aveți de gând să faceți o mică excursie în Turcia, este bine să vă pregătiți din timp. Unde este bine să schimbi banii în Turcia, ce buget ar trebui să ai și ce alte cheltuieli e bine să iei în calcul, află în rândurile următoare.
În primul rând, este bine de știut că turcii iubesc valuta, însă majoritatea comercianților acceptă plata cu cardul. Moneda locală în Turcia este lira turcească, ele având valori nominale de 1 kurus, 5 jurus, 10, 25 și 50 de kurus.
Pe de cealaltă parte, bancnotele au valori de 1, 5, 10, 20, 50 și 100 de lire turcești. În momentul de față, luna februarie a anului 2023, o liră turcească valorează circa 0,24 ron.
Cu toate acestea, chiar dacă lira turcească este moneda națională, este cea mai puțin „atractivă” pentru turci. Aceasta s-a devalorizat destul de mult în ultimii ani. De lire turcești veți avea nevoie, în mare parte, la plata feribotului, plat podurilor și autostrăzilor sau la intrarea la obiectivele turistice.
Dacă doriți să plecați din România cu lire turcești, este recomandat să nu o faceți, deoarece casele de schimb valutar de la noi au un curs dezavantajos. În schimb, veți regăsi în Turcia mai multe case de schimb valutar și mult mai avantajoase.
Cel mai bun schimb îl oferă magazinele mari. În general, la acestea se pot plăti cu euro sau dolari, iar restul îl puteți primi în lire turcești, la cursul oficial. De asemenea, de la bancomatele din Turcia se poate scoate atât lire turcești, cât și euro sau dolari.
Citește și: Ce nu ai voie să faci în Turcia. Toţi turiştii români ar trebui să ştie aceste reguli
Bugetul unei călătorii în Turcia poate varia foarte mult. În funcție hotelul la care v-ați cazat, mâncărurile pe care le alegeți, dacă ați ales să mergeți cu avionul sau mașina personală, bugetul poate crește. Însă, vă puteți împărți cheltuielile pe mai multe categorii, astfel încât să nu fii surprins atunci când trageți linia la final.
Începem cu bugetul alocat transportului către Turcia. În general, mai ales în plin sezon de vară, biletele de avion către destinațiile de pe litoral au prețuri destul de mari. Cu toate acestea, prețurile pot varia semnificativ atunci când călătoriți cu avionul deoarece există cazuri în care puteți prinde oferte foarte bune.
În cazul în care călătoriți cu mașina, veți economisi bani, mai ales dacă împărțiți costurile drumului cu alte persoane. De asemenea, trebuie să luați în calcul și taxele de drum, numărul de kilometri pe care îi veți parcurge și prețul combustibilului.
În ceea ce privește cazarea, prețurile diferă în funcție de zona pe care o alegeți, numărul de nopți dar și de serviciile de care vrei să beneficiezi. În majoritatea cazurilor, veți achita banii pentru cazare înainte de a pleca în vacanță, astfel încât veți putea gestiona ulterior mai bine cheltuielile.
Prețurile la restaurante sau baruri sunt asemănătoare celor din România. Desigur, depinde de locul în care vă faceți vacanța și ce alegeți din meniu. Dacă doriți să vizitați obiective turistice, este bine să știți că majoritatea pot fi văzute cu sume modice.
Citește și: Orașul turistic în care rușii cumpără masiv case. Mii de români își petrec anual vacanțele de vară aici
Din cauza cutremurului devastator care a avut loc recent, lira turcească a atins un nou minim istoric iar acţiunile companiilor turceşti s-au prăbuşit, dar și din cauza presiunilor venite din partea dolarului puternic, riscurilor geopolitice şi inflaţiei peste aşteptări din Turcia.
Lira turcească a atins un minim istoric de 18,85 de lire pentru un dolar, după care a recuperat o mare parte din pierderi. De asemenea, principalul indice bursier din Turcia a coborât cu 4.6%, cotațiile principalelor bănci au scăzut și ele cu peste 5%.
Inflația anuală în Turcia a ajuns la aproape 58% în luna ianuarie a anului 2023, fiind cu mult peste estimările piețelor.