Mihaela Bilic a explicat pe înțelesul tuturor cum trebuie păstrată brânza cumpărată de la piață sau din supermarket, pentru a nu se strica sau a-și pierde din proprietăți. În ce condiții trebuie depozitată în frigider, potrivit medicului nutriționist. Care sunt detaliile de care este bine să ții cont.
Când vrem să cumpărăm brânză – sau orice alt produs alimentar – este bine să achiziționăm cantitatea exactă de care avem nevoie, pentru a putea fi consumată maximum în câteva zile. Se întâmplă des însă ca gospodinele să cumpere produsul lactat în cantități mai mari, păstrate la frigider pentru o vreme.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat cum trebuie depozitată brânza, pentru a nu-și pierde din proprietăți sau pentru a nu se strica înainte de expirare. Dacă brânza cumpărată este învelită strâns în folie de plastic, este bine să renunți la această de îndată ce ajungi acasă.
Brânzeturile nu se păstrează în pungi sau folii din plastic, potrivit Mihaelei Bilic, din cauza faptului că umiditatea crescută conduce la dezvoltarea unui tip de mucegai ce strică atât gustul, cât și aspectul său.
„Brânza nu se păstrează în pungă sau în folie de plastic, umiditatea crescută determină apariția unui mucegai alb la suprafață care strică gustul și aspectul brânzei. Folosiți hârtie cerată sau folie de aluminiu astfel încât brânza să poată respira”, a explicat specialista.
Dacă brânza este învelită în hârtie, de multe ori o poți depozita la fel în frigider. Nu e obligatoriu să înlături hârtia de pe produs, mai ales dacă îl consumi în maximum șapte zile. De obicei, producătorii care vând produse lactate învelite în hârtie folosesc una specială, pentru ca acestea să nu se usuce.
Ca regulă generală, trebuie să se țină cont de faptul că brânza trebuie depozitată la frigider. Mihaela Bilic a explicat și în ce zonă este bine să fie pus produsul, pentru a evita uscarea lui din cauza temperaturilor mult prea scăzute:
„Păstrați brânza în frigider în tăvița pentru legume, este o zonă în care temperatura este optimă și există un pic de umiditate, în felul ăsta evitați ca brânza să se usuce.”
În altă ordine de idei, congelarea brânzeturilor nu este recomandată. Dacă nu știi ce să faci cu excesul de brânză, este bine să găsești o modalitate de a integra alimentul în mâncare decât să îl lași la înghețat, spun specialiștii. Altfel, se va usca și nu va mai fi bună.
În cazul în care brânza depozitată în frigider mucegăiește, este suficient să o răzuiești sau să tai matrița și să o depozitezi la loc, în aceleași condiții. Verifică întotdeauna termenul de valabilitate de pe produsul alimentar, pentru a nu te confrunta cu probleme medicale.