Guvernul elvețian este aproape de a anunța o înțelegere care ar implica UBS să cumpere Credit Suisse, rivalul său mai mic pentru suma incredibilă de un miliard de dolari, au declarat duminică trei persoane care cunosc această problemă.
Preluarea Credit Suisse ar fi cea mai importantă consecință de până acum din turbulențele care s-au răspândit de la implozia Silicon Valley Bank la începutul lunii martie.
Analiștii financiari susțin că necazurile cu care se confruntă banca ar fi fost legate de ani de scandaluri și pași greșiți financiari care au costat-o miliarde de dolari în pierderi comerciale și amenzi legale.
Banca va fi cumpărată de compania elvețiană UBS, iar autorităţile din Elveția au de gând să modifice legislaţia statului pentru a ocoli un vot al acţionarilor privind tranzacţia.
Duminică, 19 martie, oficialii celor două firme au semnat acordul pe toate acţiunile dintre cele mai mari două bănci elveţiene.
Potrivit termenilor acordului propus, UBS va plăti doar o fracțiune din cele aproximativ 8,8 miliarde de franci elvețieni, echivalentul a 9,5 miliarde de dolari, sumă la care a fost evaluată Credit Suisse, potrivit celor de la The New York Times.
Aceștia au avertizat că termenii sunt încă în curs de negociere, iar discuțiile se pot destrama. Reprezentanții Credit Suisse și Swiss National Bank au refuzat să comenteze, în timp ce oficialii de la UBS și Finma, autoritatea de reglementare financiară elvețiană, nu au putut fi contactați imediat.
Citește și Gigantul irlandez care mai deschide un magazin în România. Vor fi multe angajări
Se așteaptă ca guvernul elvețian să permită ocolirea unor reguli financiare, în special o perioadă de consultare de șase săptămâni cu acționarii UBS înainte ca orice tranzacție să poată fi aprobată.
Potențiala mutare reprezintă desfacerea unei instituții veche de 166 de ani, creată pentru a finanța rețeaua feroviară a Elveției, care a urcat în eșaloanele de vârf ale finanțelor, stând uneori în picioare cu titani americani precum JP Morgan Chase.
De-a lungul anilor, numele companiei Credit Suisse a fost implicat în numeroase scandaluri, ce presupuneau acuzații de spălare de bani sau pariuri de tranzacționare greșită, reputația firmei având mult de suferit.
Recent, Credit Suisse ar fi suferit „deficiențe semnificative” în raportarea financiară, reprezentanții societății fiind îngrijorați de prăbușirea piețelor Silicon Valley Bank și Signature Bank.
Citește și Gigantul mondial care poate pierde 700 de milioane de euro în 2023. Anunțul momentului