Un profesor de la UBB explică de ce trebuie făcut rapelul, chiar dacă s-a produs infectarea cu Covid-19 după prima doză. Toti cei care au făcut vaccinul trebuie să știe asta

de: Ionuț Vieru
25 02. 2021

Răzvan Cherecheș este profesor la UBB și expert în Sănătate Publică. El ne-a explicat de ce ar trebui să ne administrăm rapelul, chiar dacă, după prima doză de vaccin, ne-am infectat cu COVID-19. Există persoane ce s-au vaccinat împotriva virusului, însă nu au mai mers și pentru al doilea vaccin. Răzvan ne-a explicat într-un clip video făcut de el și postat pe Facebook, de ce trebuie administrat neapărat rapelul.

Profesor de la UBB, ne explică de ce trebuie făcut rapelul

Răzvan Cherecheș este profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, dar și expert în Sănătate Publică. El ne explică de ce încă sunt șanse la fel de mari să te poți infecta cu noul coronavirus, chiar și după administrarea primei doze de vaccin. De asemenea, ne spune și de ce este important și necesar administrarea rapelului, chiar dacă deja suntem infectați. Există cazuri în care persoanele s-au infectat cu noul virus, chiar dacă s-au vaccinat din timp. Tot aceste persoane, pun la îndoială eficiența acestor vaccinuri împotriva coronavirusului. Cu toate acestea, Răzvan s-a hotărât să ne explice de ce încă putem fi infectați, chiar dacă ne-am vaccinat cu prima doză de imunizare.

Perioada până la care poate fi amânat rapelul poate fi diferit în funcție de ce vaccin vi se administrează. Pentru vaccinul Moderna, perioada este de 35 de zile, pentru Pfizer de 42 de zile, iar pentru AstraZeneca 28 de zile. Pe profilul său de Facebook, Răzvan a început o serie de videoclipuri. Profesorul răspunde la diferite întrebări legate de noul virus și cele trei vaccinuri.

Ne putem infecta chiar dacă ne-am vaccinat?

Profesorul de la UBB și expert în Sănătate Publică spune că suntem imuni împotriva virusului abia după 12 zile de la administrarea vaccinului. În tot acest timp, trebuie să respectăm normale impuse deoarece încă suntem predispuși infectării cu noul virus. El ne îndeamnă, cu cea mai mare încredere, să mergem să ne administrăm și rapelul. Răzvan spune că în momentul în care primim prima doză a vaccinului, atunci primim doar o informație despre cum ar trebui ca organismul nostru să producă proteina țepușă. Doar în acel moment, sistemul nostru imunitar poate recunoaște proteina, începând să sintetizeze anticorpi.

Mai pe scurt, organismul se pregătește pentru lupta împotriva COVID atunci când suntem infectați, însă imunitatea se instalează abia după 12 zile de la administrarea primei doze de vaccin. Atât înaintea administrării dozei, cât și în cele 12 zile de după administrare, încă suntem expuși. În cazul în care aveți simptome după prima doză și veți fi testat pozitiv, boala își va urma cursul. Simptomele pot fi mai grele sau mai ușoare, puteți fi internat în spital sau nu, în funcție de persoană. Dar, rapelul îl veți primi după ce vor dispărea și simptomele.