Momentul incredibil al declanșării unui vulcan, după ce un om de pe marginea acestuia a aruncat cu o piatră la baza lui, a devenit viral pe rețelele sociale. Ce se află, de fapt, în spatele clipului. A fost vorba despre un experiment privind intensitatea și densitatea valurilor de lavă din anul 2002. VIDEO
Într-un material video ce a devenit viral în mediul online pot fi văzuți doi oameni care stau la buza unei gropi imense ce pare să fie din rocă. Unul dintre ei aruncă cu o piatră – sau cu un obiect asemănător – spre mijlocul construcției. Obiectul lovește fundul gropii și sparge ceea ce pare a fi o crustă.
După ce piatra sparge crusta, se formează o gaură. În scurt timp, din aceasta ies flăcări. Urmează câțiva stropi de lavă. La început, la suprafață ies doar câțiva stropi de substanță fierbinte topită, apoi suprafața vulcanului începe să pulseze, gaura se mărește, iar lava se varsă în valuri.
În câteva secunde, ceea ce a fost o suprafață tăcută, aparent din rocă, deci nemișcată devine un iaz agitat de turbulențe fierbinți. Se declanșează un vulcan, doar pentru că un om de pe margine a aruncat în crusta din groapă o mică piatră – sau orice altceva era obiectul cu pricina.
Se pare că momentul devenit viral pe rețelele sociale a reprezentat, de fapt, un test al cercetătorilor care au vrut să afle ce s-ar întâmpla dacă o ființă umană ar cădea în lavă de la o înălțime mare. Specialiștii au întocmit experimentul la vulcanul Erta Ale din Etiopia, cu scut bazaltic activ continuu.
Având în vedere că lava este destul de densă, o persoană care ar cădea în groapa din vulcan ce prezintă crustă la suprafață ar pluti mai degrabă decât să se scufunde. Totuși, indiferent de caz, victima ar fi moartă în scurt timp, deci acest detaliu este probabil irelevant.
Interesant este că lava poate fi suficient de densă încât să poți trece de fapt peste ea, purtând, desigur, echipamentul de protecție adecvat, pentru că altfel căldura te-ar arde îngrozitor, spun cercetătorii.
Unele surse au explicat că cercetătorii care au efectuat experimentul nu au putut folosi – evident – o persoană reală pentru a testa crusta vulcanului. În schimb, specialiștii ar fi folosit o cutie plină cu deșeuri organice care cântăresc aproximativ 30 kg. Aruncarea a fost făcută de la 80 de metri înălțime.
Se crede că declanșarea bruscă a vulcanului și expulzarea violentă a lavei a avut loc (și) datorită aburului produs din cauza căderii materiei organice în vulcan. Deoarece oamenii sunt în mare parte apă, căderea unei persoane într-un vulcan ar avea probabil cam același efect.