09 mart. 2024 | 18:26

Un om a aruncat o piatră către ce părea să fie o rocă, dar a declanșat un vulcan. Momentul exploziei a fost filmat

Social
Un om a aruncat o piatră către ce părea să fie o rocă, dar a declanșat un vulcan. Momentul exploziei a fost filmat
Un vulcan a fost filmat în timp ce a erupt, după ce a fost lovit cu un obiect insignifiant. Momentul a devenit viral. VIDEO

Momentul incredibil al declanșării unui vulcan, după ce un om de pe marginea acestuia a aruncat cu o piatră la baza lui, a devenit viral pe rețelele sociale. Ce se află, de fapt, în spatele clipului. A fost vorba despre un experiment privind intensitatea și densitatea valurilor de lavă din anul 2002. VIDEO

Filmare incredibilă la vulcanul Erta Ale din Etiopia

Într-un material video ce a devenit viral în mediul online pot fi văzuți doi oameni care stau la buza unei gropi imense ce pare să fie din rocă. Unul dintre ei aruncă cu o piatră – sau cu un obiect asemănător – spre mijlocul construcției. Obiectul lovește fundul gropii și sparge ceea ce pare a fi o crustă.

După ce piatra sparge crusta, se formează o gaură. În scurt timp, din aceasta ies flăcări. Urmează câțiva stropi de lavă. La început, la suprafață ies doar câțiva stropi de substanță fierbinte topită, apoi suprafața vulcanului începe să pulseze, gaura se mărește, iar lava se varsă în valuri.

În câteva secunde, ceea ce a fost o suprafață tăcută, aparent din rocă, deci nemișcată devine un iaz agitat de turbulențe fierbinți. Se declanșează un vulcan, doar pentru că un om de pe margine a aruncat în crusta din groapă o mică piatră – sau orice altceva era obiectul cu pricina.

Experimentul realizat de cercetători

Se pare că momentul devenit viral pe rețelele sociale a reprezentat, de fapt, un test al cercetătorilor care au vrut să afle ce s-ar întâmpla dacă o ființă umană ar cădea în lavă de la o înălțime mare. Specialiștii au întocmit experimentul la vulcanul Erta Ale din Etiopia, cu scut bazaltic activ continuu.

Având în vedere că lava este destul de densă, o persoană care ar cădea în groapa din vulcan ce prezintă crustă la suprafață ar pluti mai degrabă decât să se scufunde. Totuși, indiferent de caz, victima ar fi moartă în scurt timp, deci acest detaliu este probabil irelevant.

Interesant este că lava poate fi suficient de densă încât să poți trece de fapt peste ea, purtând, desigur, echipamentul de protecție adecvat, pentru că altfel căldura te-ar arde îngrozitor, spun cercetătorii.

Motivul expulzării violente a lavei vulcanului din Etiopia

Unele surse au explicat că cercetătorii care au efectuat experimentul nu au putut folosi – evident – o persoană reală pentru a testa crusta vulcanului. În schimb, specialiștii ar fi folosit o cutie plină cu deșeuri organice care cântăresc aproximativ 30 kg. Aruncarea a fost făcută de la 80 de metri înălțime.

Se crede că declanșarea bruscă a vulcanului și expulzarea violentă a lavei a avut loc (și) datorită aburului produs din cauza căderii materiei organice în vulcan. Deoarece oamenii sunt în mare parte apă, căderea unei persoane într-un vulcan ar avea probabil cam același efect.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
„Turnul din Pisa”, varianta din România. Unde se află minunea: „Are o înclinație mai mare decât cel din Italia”
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Când pică Moșii de vară în acest an. Tradiții ce trebuie respectate
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
S-a dat ordin SĂ FIE INTERZIS complet. Nimeni nu ar fi crezut că se va lua o astfel de DECIZIE
Capital.ro
Scandal nou, între Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf! Avocatul antrenorului: "Organele de poliție sesizate vor face cercetări"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Modificări la Codul Civil. PENSIE mai mare pentru acești angajați
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro