Un nou virus la granița României cu Ungaria. Localitățile din țara noastră care intră sub supraveghere

de: Emanuela Pană
07 05. 2020

După ce în 2018 românii s-au confruntat cu pesta porcină africană și au rămas fără animale, iar sfârșitul lui 2019 a venit cu criza noului coronavirus care a făcut victime în rândul oamenilor, și încă nu a dispărut, se pare că anul 2020 va mai fi marcat de o nouă situație alarmantă. Despre pericolul care pândește la granița României, și despre măsurile de supraveghere impuse de autorități, în cele ce urmează.

Un nou virus la graniţa României

Pentru a elimina riscul pătrunderii gripei aviare în România din regiunile maghiare, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus măsuri specifice de supraveghere sanitară veterinară în județele limitrofe de la granița de vest: Bihor, Arad şi Timiş, dar acestea se aplică concomitent pe tot teritoriul țării noastre.

„România are două localități, Peregu Mic și Peregu Mare, din județul Arad care intră în zona de supraveghere stabilită ca urmare a confirmării acestor noi focare. Inspectorii sanitari veterinari spun că va fi intensificată supravegherea pasivă în județul Arad, în județele învecinate – Bihor şi Timiş, și se va face programarea prioritară a recoltărilor de probe serologice la fermele comerciale din zonele cele mai apropiate frontierei cu Ungaria“, potrivit prevederilor Directivei 94/2005.

Gripa aviară este e infecție ce afectează păsările domestice, fiind cauzată de un virus, care, la rândul lui, are mai multe subtipuri, cel cu patogenitate crescută fiind H5N1.

Măsuri de supraveghere

Până la data de trei iunie, în județele menționate anterior se dispun mărusuri specifice de de restricție a mișcărilor de păsări, și vor fi prelevate probe serologice pentru supravegherea activă a exploatațiilor nonprofesionale de păsări în acest interval.

„Măsurile de monitorizare și control ale gripei aviare se vor realiza respectând cerințele legislației în vigoare, luând în considerare toate măsurile de precauție impuse în contextul pandemiei de COVID-19“, transmit medicii sanitari veterinari.

În scopul prevenirii apariției acestei boli, este indicat ca persoanele care cresc păsări să respecte următoarele reguli:

  • Să țină păsările  în adăposturi închise, izolate;
  • Să interzică accesul păsărilor la diferite locuri de apă;
  • Să interzică folosirea în adăparea păsărilor domestice a apelor de suprafață;
  • De asemenea, este interzisă organizarea de târguri, piețe ori expoziții.