Un nou virus amenință Europa. Mii de cetățeni sunt în alertă. Efectele sunt devastatoare
După ce s-au luptat cu preţurile extrem de scăzute şi cu o primăvară secetoasă care a afectat plantele, agricultorii mai au încă un motiv de îngrijorare în plus. Mai multe detalii despre virusul care amenință Europa, în continuare.
Un nou virus amenință Europa
Anul acesta cultivatorii de sfeclă de zahăr se confruntă cu un nou virus, care, potrivit specialiștilor, ar putea reduce cu până la 25% producția. De parcă prețurile mici și lipsa precipitațiilor nu ar fi fost de ajuns, acum producătorii trebuie să facă față și acestui virus, iar lucrurile sunt îngrijorătoare căci lupta împotriva acestuia a devenit mai dificilă după ce în 2018 Uniunea Europeană (UE), a interzis utilizarea neonicotinoidelor, un insecticid care provoca moartea albinelor.
Franța și Germania sunt cele două țări care vor avea o producție mult mai mică de sfeclă de zahăr anul acesta, pentru al treilea sezon.
Toate acestea în contextul în care, acum câțiva ani, colapsul prețurilor a dus la diminuarea suprafeţelor cultivate şi a forţat închiderea unor fabrici.
„Este clar că aceasta va fi o problemă uriașă în Franța și situația este îngrijorătoare. Nu mai putem să ne așteptăm la randamente apropiate de media ultimilor cinci ani. Chiar dacă vom avea vreme bună în iulie și august, asta nu va ajuta sfecla afectată să revină la o condiție normală“, a spus Timothe Masson, agronom la Asociația cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Franța.
Cultura de sfeclă de zahăr, în pericol
Cu toate că impactul pe care îl are virusul asupra culturilor variază în funcție de regiune, există riscul ca producţia de sfeclă de zahăr a Franţei, care este principalul producător european, să scadă cu 25%, până la 3,3 milioane tone în sezonul care va începe în octombrie, potrivit lui Masson.
Asociaţiile de cultivatori VSZ şi CBB susțin că pierderile ar putea ajunge până la 30% în Germania şi la 50% în Belgia.
„Aceasta este o situație excepțională cu care nu ne-am confruntat în ultimii 30-40 de ani. Consecințele economice pentru cultivatori sunt dramatice“, a declarat Peter Haegeman, secretarul general al asociației cultivatorilor belgieni CBB.