Vremea o ia razna în România, după câteva zile ceva mai călduroase. Temperaturile scad considerabil, după ce un val de aer polar ajunge și în zona țării noastre. Vine gerul în majoritatea regiunilor și sunt anunțate și ninsori considerabile.
Vremea a fost foarte schimbătoare în România. Am avut parte de câteva ninsori, după care au urmat zile destul de călduroase pentru această perioadă. Se pare, însă, că un val de aer polar lovește acum țara noastră și aduce temperaturi scăzute și ger.
De azi, 14 decembrie, ploile vor apărea în regiunile sudice pentru câteva zile. Temperatrurile vor scădea, se vor apropia tot mai mult de normalul lunii, ceea ce înseamnă că cele diurne nu mai depășesc 5-6 grade, iar cele nocturne vor fi negative.
„Așteptăm ca de mâine după-amiază(n.r: azi, 14 decembrie) aria ploilor să se deplaseze înspre regiunile sudice și treptat în zilele viitoare temperaturile vor mai scădea.
Ne vom apropia de normalul acestei perioade, ceea ce înseamnă temperaturi negative pe parcursul nopților, iar în cursul zilelor să nu mai depășim 5-6 grade Celsius”, a spus Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) la televizor.
Conform meteorologilor, în perioada următoare se anunță modificări semnificative ale temperaturilor. Dacă astăzi vom experimenta condiții deosebit de călduroase în regiunile sud-estice, cu temperaturi cu 10-15 grade peste media normală pentru această perioadă, de vineri se va simți o răcire accentuată în întreaga țară. Maximele termice vor oscila între 1 grad și 9 grade Celsius.
Răcirea va continua și în ziua de sâmbătă, cu temperaturi maxime cuprinse între -2 și 5 grade Celsius. Nopțile vor deveni tot mai reci, cu temperaturi între -7 grade și zero grade Celsius.
Cu toate acestea, vineri, precipitațiile vor fi mai puțin frecvente, manifestându-se doar sub formă de ninsori slabe în Banat, în timp ce în regiunile Oltenia și Dobrogea se vor înregistra predominant lapoviță.
Începând de vineri, 15 decembrie, se va produce o schimbare radicală în condițiile meteorologice, concentrându-ne pe aspectul termic. Potrivit meteorologilor, temperaturile vor cunoaște un proces de răcire semnificativ, astfel încât în cea mai mare parte a țării, valorile termice vor oscila în jurul mediei multianuale specifice acestei perioade.
În regiunile sudice, cerul va fi persistent acoperit de nori, aducând precipitații preponderent sub formă de ploaie pe parcursul zilei, urmate local de lapoviță și ninsoare în timpul nopții. În vestul teritoriului se vor înregistra și perioade cu cer senin, în timp ce în centru și est, cerul va fi predominant noros, iar precipitațiile vor fi rare și slabe, predominant sub formă de ninsoare.
Vezi și: Cât țin ninsorile aduse de ciclonul polar în România. Anunțul făcut de meteorologi
În Munții Banatului, Carpații Meridionali și, izolat, în restul zonelor montane, se așteaptă ninsori. Vântul va avea intensificări în Dobrogea, jumătatea estică a Munteniei și în cea mai mare parte a Moldovei, cu viteze în general de 45-55 km/h.
Viteze mai reduse ale vântului sunt prevăzute în timpul zilei și în regiunile vestice, în timp ce în restul țării vântul va fi slab și moderat. Temperaturile maxime vor oscila între 1 și 9 grade Celsius, în timp ce temperaturile minime vor varia în general între -6 și 1 grad Celsius. Se prognozează ceață pe arii restrânse, mai ales în centrul țării.
În București, vor apărea temporar precipitații, sub formă de ploaie în timpul zilei și, posibil, lapoviță sau ninsoare în timpul nopții. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze de 35-40 km/h. Temperatura maximă estimată va atinge 5-6 grade Celsius, în timp ce temperatura minimă se va situa între 0 și 1 grad Celsius.
Toți românii vor să știe cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Cu toții visează la un peisaj de poveste, plin de zăpadă, dar se pare că șansele de ninsoare sunt tot mai mici pe măsură ce zilele trec. Meteorologii spun că prognoza se va actualiza în timp, dar nu sunt speranțe prea mari să avem parte de sărbători albe.
Prognoza meteo pentru perioada 18 – 25 decembrie 2023 indică că temperatura aerului va înregistra ușoare scăderi față de mediile obișnuite pentru acest interval, mai ales în zonele montane, acoperind predominant întreaga țară.
Regimul pluviometric se va situa în general în apropierea mediei normale pentru această perioadă în toate regiunile, existând posibilitatea unui deficit ușor înregistrat în regiunile vestice și nord-vestice.
Află și: Se schimbă vremea între Crăciun și Revelion. Șefa ANM a dat vestea neașteptată
Pentru intervalul 25 decembrie 2023 – 1 ianuarie 2024, se estimează că temperaturile medii vor rămâne în linie cu normele specifice acestui interval în întreaga țară. Cantitățile de precipitații vor prezenta o tendință ușor excedentară în cea mai mare parte a teritoriului național.