Mai multe state din nordul Europei au depistat o creștere a radioactivității. Chiar dacă creșterea nu este una semnificativă, autoritățile au început să se intereseze de unde provine aceasta. Specialiștii suspectează un accident nuclear undeva în Rusia sau în Letonia, potrivit AFP.
Finlanda, Suedia şi Norvegia au înregistrat în ultimele zile niveluri slabe neobişnuite de radioactivitate, de origine umană, o creştere inofensivă pentru om care, potrivit unui institut olandez, ar avea sursa în vestul Rusiei, în timp ce alte indicii arată că ar fi vorba despre Letonia, relatează AFP, citată de news.ro.
Organizaţia Tratatului interzicerii totale a testelor nucleare (CTBTO), ale cărei staţii permit de asemenea să se măsoare creşteri ale radioactivităţii de origine civilă, a publicat pe Twitter o hartă care indică zona originii probabile a sursei, potrivit măsurătorilor sale.
Sectorul acoperă în mare o treime din sudul Suediei, jumătate din sudul Finlandei, Estonia, Letonia, dar şi o zonă largă la frontiera de nord-vest a Rusiei, inclusiv oraşul Sankt Petersburg.
Aceşti izotopi – Cesiu 137, Cesiu 134 şi Ruteniu 103 – ”sunt foarte aparent de origine civilă. Suntem în măsură să anunţăm regiunea probabilă a sursei, însă nu face parte din mandatul CTBTO (acronimul englez al organizaţiei) să stabilească originea exactă”, a anunţat pe Twitter secretarul general al organizaţiei internaţionale, cu sediul la Viena, Lassina Zerbo.
Producătorul rus de electricitate nucleară Rosenergoatom a dezminţit orice incident în cele două centrale pe care le exploatează în acest sector.
”Nicio anomalie nu a fost înregistrată în aceste centrale nucleare Leningradskaia şi Koţkaia”, a declarat agenţiilor ruse un purtător de cuvânt. ”Emisiile nu au depăşit valorile de control în perioada indicată şi nu a existat niciun incident legat de emitere de radionuclee peste nivelul stabilit”, a adăugat el.