Un nou cutremur în România vineri dimineață. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut

de: Ștefan R. Apostol
11 10. 2024

INFP a anunțat că a avut loc un nou cutremur în România vineri dimineață. Conform înregistrărilor seismice, s-a aflat unde s-a produs și ce magnitudine a avut.

INFP anunță un nou cutremur în România vineri dimineață

După ce ieri, pe 10 octombrie, a fost un seism cu o magnitudine de 2,8 grade, INFP anunță un nou cutremur în România vineri dimineață.

Din primele date am aflat că seismul s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 25,4 km. INFP mai precizează că acest nou cutremur în România a avut o magnitudine de doar 2,4 grade pe scara Richter.

„În ziua de 11 Octombrie 2024, la ora 07:03:09 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.4, la adâncimea de 25.4 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 13km NE de Focșani, 56km SV de Bârlad, 70km NV de Galați, 79km NV de Brăila, 80km NE de Buzău, 90km S de Bacău, 99km S de Vaslui.”, anunță INFP.ro.

Europa a fost zguduită de mai multe cutremure

În ultimii cinci ani, Europa a fost zguduită de mai multe cutremure importante, care au avut un impact semnificativ atât asupra populației, cât și asupra infrastructurii.

Deși Europa nu este la fel de afectată de cutremure ca alte regiuni ale lumii, precum Asia sau America de Sud, anumite zone, în special cele din sud și sud-est, sunt predispuse la activitate seismică semnificativă.

Unul dintre cele mai devastatoare cutremure din ultimii cinci ani a avut loc în Albania, pe 26 noiembrie 2019. Cutremurul a avut o magnitudine de 6,4 și a lovit regiunea Durres, provocând distrugeri majore și pierderi de vieți omenești.

Aproximativ 50 de persoane au murit, iar mii de locuințe au fost distruse sau grav avariate. Cutremurul din Albania a fost cel mai puternic înregistrat în această țară în ultimele decenii și a necesitat o intervenție internațională pentru a sprijini eforturile de salvare și reconstrucție.

Activitate seismică în Balcani

Regiunea Balcanilor este cunoscută pentru activitatea seismică constantă. Pe lângă Albania și Croația, Serbia și Macedonia de Nord au înregistrat cutremure moderate în ultimii ani, care au provocat daune materiale, dar fără pierderi semnificative de vieți omenești.

Cutremurele din Europa din ultimii cinci ani au demonstrat cât de vulnerabile pot fi anumite regiuni în fața acestor fenomene naturale. De la cutremurele devastatoare din Albania și Croația, la cele moderate din Italia, aceste evenimente au avut un impact profund asupra comunităților afectate, scoțând în evidență necesitatea unor măsuri preventive mai stricte și a unui răspuns rapid în caz de dezastru.

Europa continuă să fie supusă riscului seismic, mai ales în regiunile sudice și balcanice, iar consolidarea infrastructurii și educarea populației rămân esențiale pentru a minimiza efectele unor astfel de dezastre.