Conform INFP, a avut loc un nou cutremur în România luni după-amiază, specialiștii precizând ce magnitudine a avut seismul, precum și zona în care a fost înregistrat.
Din datele colectate de specialiștii de la Institutul de Fizica Pământului, aflăm despre un nou cutremur în România luni după-amiază. Înregistrările spun că seismul a avut loc la o adâncime de 102,6 km, și a avut o magnitudine de 2,6 grade pe scara Richter. Seismul a fost înregistrat în jurul orei 12:32, ora locală, în zona seismică Vrancea:
„În ziua de 21 Octombrie 2024, la ora 12:32:47 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.6, la adâncimea de 102.6 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 52km V de Focșani, 53km NV de Buzău, 66km SE de Sfântu-Gheorghe, 72km E de Brașov, 80km NE de Ploiești”, anunță infp.ro.
Tot astăzi, dar la peste 9.000 de kilometri, INFP a înregistrat un cutremur de cel puțin 5 grade pe scara Richter în Indonezia, foarte aproape de cea mai mare și mai importantă insulă de aici, Halmahera.
În ultimele luni ale anului 2024, România a fost zguduită de mai multe cutremure, unele resimțite puternic în întreaga țară, mai ales în zona seismică Vrancea, cunoscută pentru activitatea tectonică intensă.
Această regiune este responsabilă pentru cele mai puternice cutremure din România, iar seria de seisme recente a reamintit locuitorilor de pericolul real pe care îl reprezintă aceste fenomene naturale.
Intensificarea activității seismice din ultimele luni a ridicat semne de întrebare în rândul experților, dar și al populației, care se teme de un posibil cutremur major.
După cum bine se știe, Vrancea este recunoscută ca fiind una dintre cele mai active zone seismice din Europa. În ultimele luni din 2024 a fost epicentrul unor cutremure semnificative, deși nu toate au fost de intensitate mare.
Acestea au avut magnitudini variate, cu cele mai puternice depășind 5 grade pe scara Richter. Deși nu toate au provocat pagube semnificative, ele au readus în discuție riscul major pe care Vrancea îl reprezintă pentru întreaga țară, în special pentru zonele dens populate, precum Bucureștiul și Iașiul, care sunt afectate direct de undele seismice.
Pe lângă Vrancea, alte regiuni ale țării, inclusiv zona Dobrogea și Banatul, au fost martore la mișcări tectonice în ultimele luni. Deși aceste regiuni nu sunt cunoscute pentru seisme majore, activitatea seismică recentă a demonstrat că riscul de cutremure nu este limitat doar la Vrancea. Cu toate acestea, cele mai intense activități rămân în zona centrală a arcului carpatic.