Începând cu data de 22 mai, conform INFP, au avut loc în zona Crișana, cel puțin 9 cutremure, dacă le luăm în considerare pe ultimele care au avut loc. Dar, în cursul zilei de ieri, și în noaptea de 23 spre 24 mai, au mai avut loc cel puțin două noi seisme. Conform INFP, a fost un nou cutremur în România. Este al 11-lea seism produs în ultimele zile.
Faliile tectonice din România au înregistrat în ultimele luni o activitate seismică fără precedent, fie că vorbim de zona Gorj, zona seismică Vrancea, și mai noi în Crișana și Banat. Primul seism înergistrat, după mai bine de 200 de ani, în Banat și Crișana a avut loc pe 22 mai, având o intensitate de 4,7 grade. De la acest moment, doar la aceeași dată au avut loc alte trei cu magnitudini cuprinse între 2,4 și 4.4 grade.
Vezi și: Un nou cutremur puternic în România. E panică printre locuitori, ce magnitudine a avut
Ulterior, pe 23 mai, tot în această zonă, au mai avut loc alte 8 seisme, cu valori seimsice cuprinse între 2,4 și 4,3 grade pe scara Richter. Conform datelor INFP, azi a avut loc un nou cutremur în România. Citește mai departe și află unde s-a produs.
Vezi și: Cutremur în România, miercuri dimineaţă. Zona în care a avut loc seismul
Activitatea seismică din zona Crișana și Banat a cunoscut o intensitate fără precedent. Toate seismele produse aici, conform unor specialiști ai INFP, ar avea legătură cu cele produse în 6 februarie în Turcia și Siria.
Datele acestezi zile vorbesc de al 11-lea seism produs în ultimele zile, tot în zona Crișana, care a avut loc în noaptea de 23 spre 24 mai, în jurul orei 00:24 de minute:
„În ziua de 24 Mai 2023, la ora 00:42:04 (ora locală a României), s-a produs în CRISANA, ARAD un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 8km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 23km E de Arad, 48km NE de Timisoara, 74km SE de Bekescsaba, 92km N de Resita.”, anunță INFP.ro, astăzi.
Primul semis produs în zona Aradului, cel din 22 mai, cu o intensitate de 4,7 grade pe scara Richter, avea să fie resimțit în Arad, dar și în localitatea Lipova. Dar, în comparație, cel mai puternic seism din ultima perioadă a avut loc în Gorj, având magnitudinea de 5,7 grade, produs la o adâncime de 5,3 kilometri.
Vezi și: Un nou cutremur în România, sâmbătă. Unde a avut loc al doilea seism al zilei
Conform specialiștilor INFP, majoritatea acestor noi activități ar avea alegătură cu cele întâmplate în Turcia, explicația fiind mișcarea faliilor și reașezarea acestora, aceștia spunând că „trebuie să ne obișnuim, mai ales în zona vestică dacă au început, pentru că acelea sunt influențate de Mediterană, deci vin de undeva din partea sudică, probabil că este o influență foarte mare pe un plan de sensibilitate de la turci, în urma cutremurelor catastrofale de la turci.”