Specialiștii au venit cu detalii despre cutremurul care a avut loc în această seară. Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a simțit cel mai puternic? Acesta a avut loc la orele 16:58, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Care a fost adâncimea sa și în apropierea căror orașe s-a produs? Iată mai multe informații de la cercetători!
Un cutremur s-a produs în cursul zilei de marți în județul Buzău. Acesta a avut magnitudinea de 2.8 grade pe scara Richter și a avut loc la orele 16:58. De asemenea, specialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului au stabilit că a avut adâncimea de 144 de kilometri. El s-a produs în apropierea orașelor: Brașov, Ploiești, București și Bacău.
Specialiștii au mai indicat și orașele: 58km E de Brasov, 62km N de Ploiesti, 116km N de Bucuresti, 130km S de Bacau, 132km NE de Pitesti, 133km V de Braila, 136km V de Galati, 172km E de Sibiu, 181km N de Ruse, 212km SV de Iasi.
Un altul a avut loc ieri, la orele 23:21, tot în zona seismică Vrancea. Fenomenul a fost slab și a avut magnitudinea de 3.0 magnitudine, la adâncimea de 123 km.
„În ziua de 14 Februarie 2022 la ora 23:21:07 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.0, la adâncimea de 123km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 66km NE de Ploiesti, 69km E de Brasov, 117km N de Bucuresti, 121km V de Braila, 124km V de Galati, 128km S de Bacau, 141km NE de Pitesti, 182km N de Ruse, 183km E de Sibiu, 209km SV de Iasi”, conform infp.ro.
Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu a venit cu mai multe detalii despre un mare seism care urmează să lovească țara noastră. Încă de la începutul anului teritoriul a avut parte de o serie de cutremure, de diferite magnitudini.
“Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc.
De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor.
Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact. Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”, a declarat Prof. Dr. Ing. Mărmureanu, la România TV.