Județul Gorj a fost din nou lovit de un cutremur în această dimineață, înregistrându-se un eveniment seismic de magnitudine 4,6 pe scara Richter. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul a avut loc la ora 04:00 și a avut o adâncime de 14 km.
Acest seism este considerat de intensitate medie, iar epicentrul său a fost localizat la o distanță de 7 km nord de municipiul Târgu Jiu. De asemenea, s-a înregistrat o mișcare tectonică semnificativă în regiunea Olteniei, afectând și zonele din jur.
Potrivit specialiștilor de la INCDFP, această zonă nu este ferită de cutremure, mai ales că, în ultima vreme, a fost martora mai multor evenimente seismice.
Cel mai puternic cutremur din serie a avut magnitudinea de 5,7 grade și a adus cu sine cel puțin 480 de replici, dintre care, cea mai semnificativă a avut o magnitudine de 4,4.
Locuitorii din Gorj au simțit puternic mișcarea tectonică, dar nu au fost raportate pagube semnificative în urma acestui seism. Autoritățile locale și naționale se află în stare de alertă, monitorizând situația și pregătindu-se pentru eventuale intervenții în caz de necesitate.
”În ziua de 21 August 2023 la ora 00:39:29 (ora locală a României) s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.5, la adâncimea de 14.0km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 10km N de Targu Jiu, 73km SE de Hunedoara, 76km NE de Drobeta-Turnu Severin, 84km V de Ramnicu Valcea, 87km S de Deva, 98km SV de Sibiu!”, a transmis Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
La doar 20 de minute distanță, un alt cutremur cu magnitudine 2,6, și adâncimea de 14.4 km a avut loc în aceeași zonă.
”Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 12km N de Targu Jiu, 72km SE de Hunedoara, 77km NE de Drobeta-Turnu Severin, 85km V de Ramnicu Valcea, 85km S de Deva, 97km SV de Sibiu”, au transmis seismologii.
Gheorghe Mărmureanu, specialist în domeniu, susține că zona Vrancea continuă să rămână cea mai periculoasă pentru țara noastră, din punct de vedere seismic, în ciuda multitudinilor de cutremure din Gorj, care au zguduit țara.
”Pericolul în România vine doar din zona Vrancea, acolo apare câte un cutremur devastator, cam la 70-80 de ani. Am avut unul, la 1940, de peste 7 grade, ar fi trebuit să fie un altul, în 2040, dar a apărut între timp și cel din 4 martie 1977, care nu era preconizat”, a spus specialistul, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
Cu toate acestea, Institutul pentru Fizica Pământului a anunțat realizarea unor noi măsurători în Gorj, acolo unde în ultimele luni au avut loc numeroase seisme cu magnitudini variate. Specialiștii au decis să utilizeze drone profesionale şi echipamente cu laser şi senzori LIDAR, pentru a obține date cât mai precise.