09 apr. 2024 | 20:31

Un nor extrem de dens de praf saharian ajunge în Europa. Avertismentul specialiştilor, cum ne poate afecta

Vremea Meteo
Un nor extrem de dens de praf saharian ajunge în Europa. Avertismentul specialiştilor, cum ne poate afecta
Un nor extrem de dens de praf saharian ajunge în Europa. Avertismentul specialiştilor, cum ne poate afecta

Avertisment important din partea specialiștilor. În următoarele zile, o masă de aer, care conține și praf saharian, va lovi Europa. Fenomenul va fi resimțit și la noi în țară, fiind cel de-al treile val care ajunge pe teritoriu. Cum ne poate afecta norul de praf și care sunt cele mai afectate zone.

Praful saharian lovește din nou România

În aceste zile, Europa de Vest se confruntă cu un fenomen neobișnuit, care a lovit deja de trei ori până acum. Mai exact, va avea loc un alt val de praf saharian, ce va ajunge chiar și pe teritoriul țării noastre.

Specialiștii spun că ne vom confrunta cu un nor de praf deosebit de intens, pe care îl descriu drept „excepțional”. Meteorologii spun că Franța și Germania sunt printre cele mai afectate țări, unde urmele vor fi vizibile peste tot, mai ales pe mașini.

Specialiștii de la Copernicus, serviciul meteorologic european, spun că acest fenomen extrem va avea un impact major mai alea asupra producției de energie. Eficiența panourilor solare ar fost afectată în ultimele zile din cauza acoperirii acestora cu praf saharian, ceea ce înseamnă că nu mai dau randament la capacitate maximă.

Norul va reduce vizibilitatea considerabil și va aduce cantități mari de praf în zonele afectate. Dintre toate cele trei episoade, despre cel din aceste zile se spune că ar fi cel mai puternic.

De ce apare praful saharian

Specialiștii în meteorologie au avertizat că pragul maxim al acestui nor va fi atins în perioada 9 aprilie, ora 17.00 – 11 aprilie, ora 18.00. De altfel, atrag atenția asupra faptului că acest praf are implicații grave pentru sănătatea noastră, deoarece concentrațiile de particule PM10 (particule fine cu diametrul de 10 microni sau mai mici) sunt extrem de ridicate.

Sunt nocive din cauza faptului că pot reține dioxidul de carbon și alte particule de praf în aerul pe care îl respirăm, punând în pericol sănătatea din punct de vedere al respirației.

Acest val de praf ar avea legătură cu temperaturile mult prea ridicate din ultima perioadă. Sahara este principala sursă de praf mineral, eliberând între 60 și 200 de milioane de tone de praf în atmosferă în fiecare an. Particulele mai mari cad rapid pe sol, dar cele mai mici sunt purtate de vânt pe distanțe considerabile, ceea ce le face să ajungă chiar și în Europa de Vest.

În plus, prafurile sahariene contribuie la fenomenul spectaculos al apusurilor de soare în culori roșii sau portocalii pe care le vedem deseori. Este un adevărat spectacol pentru cei care au ocazia să îl privească dar, totodată, și un indicator al gradului de poluare atmosferică.

Deși astfel de episoade nu sunt ceva nou, se pare că intensitatea lor din ultima vreme ar fi un factor alarmant. Este deja al treilea val din ultima lună, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la schibările în modelele de circulație atmosferică, așa cum declară specialiștii.

„Deși nu este neobișnuit ca dârele de praf saharian să ajungă în Europa, a existat o creștere a intensității și frecvenței unor astfel de episoade în ultimii ani, care ar putea fi atribuită schimbărilor în modelele de circulație atmosferică”, a explicat un expert.

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
E total obligatoriu privind banii de pensii. Anunț de la Guvern azi, 30 aprilie: Nu se...
Capital.ro
Pericolul din vopseaua de ouă. Ce conține și cât de mult ne poate afecta sănătatea
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Alertă în SPAȚIUL AERIAN ROMÂNESC! Avion IRANIAN, interceptat
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro