Avertisment important din partea specialiștilor. În următoarele zile, o masă de aer, care conține și praf saharian, va lovi Europa. Fenomenul va fi resimțit și la noi în țară, fiind cel de-al treile val care ajunge pe teritoriu. Cum ne poate afecta norul de praf și care sunt cele mai afectate zone.
În aceste zile, Europa de Vest se confruntă cu un fenomen neobișnuit, care a lovit deja de trei ori până acum. Mai exact, va avea loc un alt val de praf saharian, ce va ajunge chiar și pe teritoriul țării noastre.
Specialiștii spun că ne vom confrunta cu un nor de praf deosebit de intens, pe care îl descriu drept „excepțional”. Meteorologii spun că Franța și Germania sunt printre cele mai afectate țări, unde urmele vor fi vizibile peste tot, mai ales pe mașini.
Specialiștii de la Copernicus, serviciul meteorologic european, spun că acest fenomen extrem va avea un impact major mai alea asupra producției de energie. Eficiența panourilor solare ar fost afectată în ultimele zile din cauza acoperirii acestora cu praf saharian, ceea ce înseamnă că nu mai dau randament la capacitate maximă.
Norul va reduce vizibilitatea considerabil și va aduce cantități mari de praf în zonele afectate. Dintre toate cele trei episoade, despre cel din aceste zile se spune că ar fi cel mai puternic.
Specialiștii în meteorologie au avertizat că pragul maxim al acestui nor va fi atins în perioada 9 aprilie, ora 17.00 – 11 aprilie, ora 18.00. De altfel, atrag atenția asupra faptului că acest praf are implicații grave pentru sănătatea noastră, deoarece concentrațiile de particule PM10 (particule fine cu diametrul de 10 microni sau mai mici) sunt extrem de ridicate.
Sunt nocive din cauza faptului că pot reține dioxidul de carbon și alte particule de praf în aerul pe care îl respirăm, punând în pericol sănătatea din punct de vedere al respirației.
Acest val de praf ar avea legătură cu temperaturile mult prea ridicate din ultima perioadă. Sahara este principala sursă de praf mineral, eliberând între 60 și 200 de milioane de tone de praf în atmosferă în fiecare an. Particulele mai mari cad rapid pe sol, dar cele mai mici sunt purtate de vânt pe distanțe considerabile, ceea ce le face să ajungă chiar și în Europa de Vest.
În plus, prafurile sahariene contribuie la fenomenul spectaculos al apusurilor de soare în culori roșii sau portocalii pe care le vedem deseori. Este un adevărat spectacol pentru cei care au ocazia să îl privească dar, totodată, și un indicator al gradului de poluare atmosferică.
Deși astfel de episoade nu sunt ceva nou, se pare că intensitatea lor din ultima vreme ar fi un factor alarmant. Este deja al treilea val din ultima lună, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la schibările în modelele de circulație atmosferică, așa cum declară specialiștii.
„Deși nu este neobișnuit ca dârele de praf saharian să ajungă în Europa, a existat o creștere a intensității și frecvenței unor astfel de episoade în ultimii ani, care ar putea fi atribuită schimbărilor în modelele de circulație atmosferică”, a explicat un expert.