Un milionar român, acuzat de fraudă fiscală. Averea lui este sub sechestru, cu cât ar fi păgubit Statul

de: Ioana Bucur
19 11. 2023

Probleme mari pentru un afacerist de la noi din țară. Un milionar român a fost acuzat de fraudă fiscală. Oamenii legii au decis ca întreaga sa avere să fie pusă sub sechestru. Prejudiciul este uriaș, cu cât ar fi păgubit Statul.

Un milionar român din Oradea a fost acuzat de fraudă fiscală

Un om de afaceri de la noi din țară a intrat în vizorul oamenilor legii. Vineri, Florin Panea, proprietarul unui lanț de magazine din Oradea, a fost pus sub acuzare pentru fraudă fiscală de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Ancheta a fost începută încă din anul 2015 de DIICOT și vizează mai multe afaceri derulate de milionar cu firme „fantomă” în perioada 2011 – 2015.

În această perioadă, milionarul român ar fi înregistrat în evidenţele contabile şi fiscale 705 facturi fictive, pe care apăreau diferite mărfuri, de la cinci firme ce au sediile în Capitală și Oradea și care, pentru a se construi o aparență de legalitate, ar fi declarat, tot în mod fictiv, achiziții de la alte societăți de pe teritoriul național cu comportament de tip fantomă.

„În realitate, cele 705 facturi au fost înregistrate în scopul de a sustrage cele trei societăţi comerciale deţinute de inculpat de la plata taxelor datorate, prejudiciind în acest mod bugetul consolidat al statului cu suma totală de 26.579.381 lei, reprezentând TVA dedus nelegal”, se menţionează în informare.

Cum ar fi reușit să păgubească Statul

Potrivit ebihoreanul, bunurile ce sunt menționate în cele 705 facturi fictive au existat, însă au fost, de fapt, comercializate direct de la furnizorii intracomunitari din Italia ai firmelor deţinute de Panea, fie din complexul Dragonul Roşu din Bucureşti, fără documente de provenienţă.

„Circuitul documentelor s-a realizat prin interpunerea celor 6 societăți de tip conductă (administrate de cetăţeni români şi libanezi-complici în cauză), care la rândul lor se aprovizionau cu facturi de la societăţi cu comportament de tip fantomă, care declarau achiziții intracomunitare de la furnizorii din Italia”, arată informarea.

Prin aceste metode, afaceristul ar fi reușit să deducă TVA, vânzând bunurile aduse „la negru” în propriile centre comerciale.

Te-ar putea interesa și: Cine este patronul Christian Tour. Milionarul va cumpăra o nouă agenție de turism, decizia care i-a schimbat viața

Valoarea totală a prejudiciului

În dosar sunt implicate mai multe persoane, considerate complici ai milionarului. În total, prejuduciul adus Statului ar fi de peste 53 de milioane de lei.

„Prejudiciul cauzat astfel bugetului consolidat al statului, de către bărbatul de 53 de ani (Florin Panea – n.r.), este de 26.579.381 de lei, reprezentând TVA dedusă nelegal, iar prejudiciul total cauzat astfel bugetului de stat este de 53.158.762 de lei”, se arată în informarea IPJ Bihor, diferenţa reprezentând paguba provocată bugetului public de complicii afaceristului, precizează sursa citată.

Florin Panea și complicii săi – cetățeni români, libanezi şi sirieni – au fost puși vineri sub acuzare. Panea, pentru evaziune fiscală, ceilalți, pentru complicitate la evaziune fiscală. Toți au acum averile sub sechestru.

Te-ar putea interesa și: Irinel Columbeanu a ajuns de râsul colegilor de azil. Cine este singura persoană care îl mai vizitează pe fostul milionar