Un medic din Satu Mare este acuzat că a eliberat certificate COVID false, prin vaccinare la chiuvetă, în perioada 01.08.2021 – 15.11.2021. Oamenii legii au efectuat 13 percheziții domiciliare în Sate Mare, Timiș și Cluj.
În cursul zilei de joi, polițiștii din cadrul IPJ Satu Mare, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, au efectuat 13 percheziții domiciliare pe raza județelor Timiș, Cluj și Satu Mare, într-un dosar care vizează un medic de familie din Satu Mare. Bărbatul este acuzat că a eliberate zeci de certificate false COVID, prin „vaccinarea la chiuvetă”.
Ilegalitățile aveau loc în cabinetele sale medicale din Satu Mare și Homorodu de Mijloc. Medicul ar fi eliberat certificate false timp de aproximativ trei luni, în cursul anului trecut. Oamenii legii au adus, în total, 18 persoane la audieri.
La sfârșitul lunii ianuarie, zece persoane au fost duse la audieri în cadrul unui dosar penal de „vaccinare la chiuvetă” la un cabinet al unui medic de familie din Târgoviște. Mandatele de aducere au fost puse în aplicare de polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, potrivit IPJ Dâmbovița.
„În urma cercetărilor s-a stabilit că, în perioada iunie-iulie 2021, două persoane, în calitate de asistente medicale la un cabinet medical individual din Târgovişte, ar fi primit diverse sume de bani de la 11 persoane pentru a le elibera certificate de vaccinare, fără ca vaccinarea împotriva COVID-19 să aibă loc. Zece persoane au fost aduse la sediul Inspectoratului pentru audieri”, precizează IPJ Dâmboviţa.
Dosarul penal a fost deschis pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, cumpărare de influență, luare și dare de mită, fals intelectual și fals informatic.
Doi medici și cinci asistenți, din orașul Bocșa, județul Caraș – Severin, au fost reținuți de către oamenii legii într-un dosar de vaccinare falsă. Cadrele medicale sunt acum cercetare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și fals informatic.
Potrivit procurorilor, în cursul campaniei de vaccinare COVID-19, aceștia au simulat în mod repetat actul de vaccinare și au implementat personal în sistemul informatic datele mai multor persoane, atestând astfel în mod nereal că acestea au fost vaccinate.
Cetățenii interesați de actul de vaccinare fals au plătit medicilor sume între 100 și 250 de euro. Oamenii legii au decis reținerea pentru 24 de ore a celor doi medici și cinci asistenți, urmând ca marți să fie prezentați instanței cu propunerea de arestare pentru 30 de zile.