Un medic de la Matei Balș rupe tăcerea despre covid-19: ”Ne e teamă că valul 3 va fi mai rău decât valul 2”
Va fi al treilea val pandemic mai rău decât cel anterior? Directorul medical de la Institutul Matei Balș din Capitală spune adevărul despre conviețuirea cu virusul COVID-19: „Ne e teamă că valul 3 va fi mai rău decât valul 2”.
Un medic de la Matei Balș rupe tăcerea despre covid-19
Cătălin Apostolescu, director medical la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, este îngrijorat din cauza valului 3 de coronavirus care, potrivit acestuia, ar putea fi mai dificil șimai grav decât valul 2 pandemic. Ce semnal de alarmă trage medicul specialist privind mutațiile pe care le-ar putea suferi Sars-Cov-2 și cum va trebui umanitatea să se adapteze noilor condiții de viață, acceptând să conviețuiască mulți ani de acum încolo cu acest virus.
„Acum este, într-adevăr o perioadă n-aș putea spune de liniște, cât de ușoară acalmie. Cele 2.000-3.000 de cazuri pe zi care apar ne permit să respirăm în momentul de față. Am avut o perioadă care a început din septembrie și a continuat în octombrie, noiembrie, decembrie, când la propriu ne-am sufocat, când numărul pacienților era atât de mare, că nu mai știam unde să-i punem, când rulajul pacienților era atât de mare, încât a trebuit să facem rabat la procedurile de dezinfecție”, a mărturisit medicul Cătălin Apostolescu, în exclusivitate, pentru Digi 24.
Ce soluții propune medicul de la Matei Balș pentru a scăpa de al treilea val pandemic
Doctorul Cătălin Apostolescu vorbește despre posibilitatea ca virusul Sars-Cov-2 să sufere anumite mutații și să apară noi tulpini, iar oamenii vor fi nevoiți să conviețuiască mulți ani de acum încolo cu acest pericol. De asemenea, medicul specialist susține că toate spitalele ar trebui să aibă zone COVID și zone neCOVID, pentru o bună funcționare a sistemului medical, și sfătuiește oamenii să se vaccineze împotriva coronavirusului cât mai repede.
„Este clar că încărcarea numai a anumitor spitale cu pacienți COVID nu mai poate să funcționeze. Aceste spitale și-au atins capacitatea maximă de a putea primi pacienți. Este cazul să se implice tot sistemul sanitar în această pandemie COVID. Nu poți însărcina doar un mic segment să rezolve această problemă, pentru că acest segment va fi copleșit și rezultatul final va fi un eșec din care va suferi tot întreaga comunitate. Toate spitalele ar trebui să aibă zone COVID și zone verzi.
Este adevărat, sperăm că la un moment dat numărul de cazuri va deveni foarte mic și sperăm ca la un moment dat acest nou coronavirus se va domoli și va ajunge precum celelalte coronavirusuri pe care le cunoșteam și pe care le știam că dau guturaiuri”, a adăugat directorul medical de la Institutul Matei Balș din Capitală pentru sursa citată.