Un fost primar român, achitat deoarece faptele nu sunt prevăzute de lege

Un fost primar român, achitat deoarece faptele nu sunt prevăzute de lege
Un fost primar român, achitat deoarece faptele nu sunt prevăzute de lege

Dorin Florea, fostul primar al municipiului Târgu Mureș, fostul viceprimar Sergiu Claudiu maior, alături de Andrei Mureșan, fostul secretar al municipiului, au fost achitați de Tribunalul Mureș.

Fostul primar din Târgu Mureș, achitat pentru că faptele nu sunt prevăzute de lege

Cei trei au fost acuzați de uzurparea funcției și complicitate la uzurpare a funcției în formă continuă, în 9.198 de acte materiale. Aceștia au fost prinși și trimiși în judecată în anul 2017 de către Direcția Națională Anticorupție.

În primă instanță, Tribunalul Mureș a decis achitarea celor trei în Dosar nr. 3287/102/2017, pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

„În temeiul art. 396 alin. 1 şi 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală (fapta nu este prevăzută de legea penală) dispune achitarea inculpatului Maior Sergiu Claudiu de sub acuza săvârşirii infracţiunii de uzurpare a funcţiei în formă continuată, (9.198 acte materiale). (…) În temeiul art. 396 alin. 1 şi 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală (fapta nu este prevăzută de legea penală) dispune achitarea inculpatului Florea Dorin de sub acuza săvârşirii infracţiunii de complicitate la uzurpare a funcţiei în formă continuată (9.198 acte materiale).

În temeiul art. 396 alin. 1 şi 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală (fapta nu este prevăzută de legea penală) dispune achitarea inculpatului Mureşan Andrei de sub acuza săvârşirii infracţiunii de complicitate la uzurpare a funcţiei în formă continuată (9.198 acte materiale)”, se arată în dispozitivul sentinţei nr. 131. Împotriva hotărârii se poate face apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în dispozitivul sentinţei, potrivit Agerpres.

DNA: 9.198 de acte materiale de corupție comise într-un an

Procurorii anticorupție arătau în rechizitoriu că, în calitate de consilier al primarului municipiului Târgu Mureș, Sergiu Claudiu Maior, ar fi îndeplinit o serie de acte, adică semnarea a 9.198 ordine de plată emise de Municipiul Târgu Mureș, în perioada 9 martie 2016 – 29 iunie 2017, fapt ce nu ar fi intrat în atribuțiile sale legale de serviciu.

În comunicatul de presă respectiv, DNA arată că, în calitate de primar, Dorin Florea ar fi emis două dispoziții prin care i-ar fi creat lui Sergiu Claudiu Maior, cu nerespectarea legii numărul 176/2010, cadrul necesar să efectueze acte ce implică exercitarea prerogativelor de putere publică.

Acest lucru s-a întâmplat chiar dacă se afla sub interdicția menționată anterior. Procurorii susțin că Andrei Mureșan, în calitate de secretar al Municipiului Târgu Mureș, ar fi avizat pentru legalitate și a semnat cele două dispoziții emise de edil.

Urmăriți Playtech.ro și pe