Un cutremur cu magnitudinea de 3 a avut loc în această dimineață, la ora locală 09:48, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, a anunțat Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Specialiștii au înregistrat seismul la 132 de kilometri adâncime în apropierea următoarelor orașe: 71 km est de Braşov, 79 km nord-est de Ploieşti, 114 km sud de Bacău, 119 km vest de Brăila, 120 km vest de Galaţi şi 131 km nord de Bucureşti. Doar în luna martie a acestui an, în România au fost înregistrate 18 cutremure cu magnitudine cuprinse între 2,4 și 4,3.
„În ziua de 30 Martie 2022, la ora 09:48:34 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.0, la adâncimea de 132km”, transmite Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
În cursul zilei de duminică, un alt cutremur mai mic, cu magnitudinea de 2,8, a avut loc tot în județul Vrancea. Potrivit Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc în jurul orei 11:30, la o adâncime de 143 de kilometri, în apropierea orașelor Braşov (72 km), Ploieşti (86 km), Bacău (107 km), Galaţi (120 km), Brăila (120 km), Bucureşti (138 km).
„Ca o părere personală, cutremurele produse după 1977 nu au lăsat urme în nicio clădire din Bucureşti. Cutremurele nu au fost semnificative. Fără îndoială, cutremurele din 1940 şi 1977 a lăsat urme foarte greu de descoperit. Chiar experitezele care au fost făcute, foarte greu au putut să evidenţieze avariile care au slăbit rezistenţa clădirilor. Aceste clădiri au rămas în picioare, unele aparent întregi, altele uşor avariate, care au fost mai mult sau mai puţin consolidate, dar cutremurele mari au slăbit într-o mare măsură rezistenţa clădirilor care existau în acel moment.
O expertiză care să se ocupe de o singură clădire pentru a oferi un răspuns serios la această întrebare ar trebui să însemne până la un an de muncă. Este iresponsabil să dai un răspuns care poate să alarmeze sau să liniştească şi să nu fie cazul. Numai activitatea de expertizare mai înaintează, dar fără să dea o imagine 100% exactă în această problemă“, declara pentru capital.ro arhitectul Călin Negoescu.
În urmă cu aproape două săptămâni, Japonia a activat alerta de tsunami după producerea unui cutremur cu magnitudinea de 7,3 în largul coastelor orașelor Miyagi și Fukushima, zone care se află în nord-estul țării.
Seismul puternic a avut loc la ora 23:36, ora locală, la o adâncime de 60 de kilometri, a anunțat Agenția de Meteorologie a Japoniei. Aceștia au decretat alerta privind un sposibil tsunami în zona cea mai afectată. Specialiștii au înregistrat valuri de până la un metru înălțime în urma cutremurului puternic.
Cutremurul de 7,3 a fost precedat de un alt seism de mai mică intensitate, însă destul de puternic. Cel din urmă a atins nivelul 6 pe scara japoneză, din maximul de 7. Aceasta este axată pe măsurarea agitației apelor de la suprafață în zonele afectate de seism. Astfel de cutremure sunt des întâlnite în Japonia, fiind o zonă cu risc ridicat de astfel de evenimente.