Anul trecut Primăria municipiului Vaslui a făcut eforturi financiare dar și logistice pentru putea înființa încă un centru de testare împotriva noului coronavirus. Mai există un alt centru de testare ce a fost construit cu donații publice și din bugetul local. Cu toate că toată aparatura este pregătită, Ministrul Sănătății nu a semnat încă Ordinul prin care s-ar putea începe testarea celor din județul Vaslui. În schimb, celelalte două centre de vaccinare ce au fost înființate de către Primăria Vaslui lucrează la capacitate maximă.
Vasluienii erau pregătiți încă din vara trecută, atunci când pandemia era încă la cote maxime, să facă orice este necesar pentru a-și proteja cetățenii. Spitalul Județean de Urgență a primit sume mari de bani pentru buna funcționare a primului centru de testare COVID. Pe parcurs, s-a luat decizia ca fostul spațiu al CJAS Vaslui să fie reabilitate pentru a putea fi folosit ca un alt centru de vaccinare împotriva virusului. Planul era ca după terminarea pandemiei, acolo să funcționeze un centru medical comunitar.
Pentru restabilirea spațiului și dotarea acestuia cu tot ce este nevoie, au fost alocați 360.000 de lei de la bugetul local. Clădirea a fost finalizată în luna decembrie. Cu toate că s-a găsit și personal medical, centrul nu s-a deschis încă. Consilierul local Radu Sorin a adus în discuție această problemă în ședința de CL. Cu toate acestea, autoritățile publice centrale și Ministerul Sănătății nu au oferit încă un răspuns.
Conform datelor prezentate de către primarul Vasile Pavăl, la Centrul de Vaccinare de la Clubul Pensionarilor au fost vaccinate 1.602 persoane. Acest centru este cu două circuite și a fost deschis în luna ianuarie. Acestea au fost doar persoanele din luna ianuarie. În luna februarie, au fost vaccinate 2.594 de persoane. La centrul de la Bucuria, din zona Racoviță au fost vaccinate 1.362 de persoane. Centrul Bucuria a fost deschis la începutul acestei luni. Aici s-a folosit vaccinul Astra Zeneca, folosindu-se toate dozele.
„Se vorbește foarte mult în această perioadă de vaccinarea cadrelor didactice. Este problema DSP, care trebuie să organizeze caravane mobile în acest sens, însă dacă vom fi solicitați, avem toată disponibilitatea. Avem deja pregătit un spațiu dotat corespunzător, cel din zona Gării, de lângă centrul de vaccinare. Mai mult, avem chiar și contracte încheiate cu cadre medicale, medici, asistente medicale și registratori, care ar putea să preia această importantă sarcină și cărora doresc să le mulțumesc pentru disponibilitate și implicare”, a mai declarat Vasile Pavăl.