Dreptul locatarilor la o viață liniștită pare să fie mai bine apărat decât în trecut. Orele de liniște stabilite de lege, dar și de asociațiile de locatari, au menirea să creeze o mai bună conviețuire între persoane străine care se regăsesc în același loc prin prisma locuinței pe care o ocupă. Astfel, cine nu are varianta să locuiască singur, într-o casă departe de ochii și urechile vecinilor, trebuie să țină cont de reguli comune ce trebuie respectate. În caz contrar, persoanele care nu se supun legii, vor fi sancționate ca atare. Acesta este și cazul unui bucureștean din sectorul 1, care și-a deranjat în mod abuziv vecinii, motiv pentru care a primit o amendă record.
Judecătoria sectorului 1 a dat o sentință ce a obligat un bucureștean să plătească o sumă record, după ce și-a deranjat vecinii cu zgomotele infernale produse în apartamentul său. Locatarii i-au făcut bărbatului observație în repetate rânduri, însă acuzatul nu a ținut cont de avertizări.
Astfel, acesta a ajuns să fie acuzat într-un dosar civil de pretenții, bărbatul fiind obligat de instanță să le plătească vecinilor săi daune morale în valoare de 10.000 de euro. De altfel, în dosarul civil intentat din cauza gălăgiei produse de mersul cu role în casă, cât și muzica dată la volum maxim, prețul deranjului a fost stabilit din start cu această sumă, iar judecătorii au considerat că solicitarea pârâților este una corectă.
„Obligă pârâtul la plata a sumei de 5.000 de euro către reclamant și la plata sumei de 5.000 de euro către reclamantă. Obligă pârâtul la plata a 4.265 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, se arată în decizia instanței.
Potrivit avocatului Adrian Cuculis, această amendă este cea mai mare dată până acum pe motiv de nerepsectare a liniștii în bloc. Acesta s-a arătat pe de-o parte mirat de acest lucru, subliniind că există numeroase plângeri similare, care nu au fost nici până acum rezolvate în vreun fel.
„După știința mea, nu există o altă hotărâre dată în acest sens, iar ea este extrem de interesantă având în vedere numărul mare de persoane ce se plâng de vecinii gălăgioși”, a explicat Adrian Cuculis, care este totodată preşedinte al Asociaţiei de protecţie a pacienţilor C.A.R.L.A (Conştientizare, Asigurarea Calităţii Actului Medical, Responsabilizare, Luptă, Alinare).
Având în vedere această situație în care legea a intervenit, iar reclamanții au avut câștig de cauză, toți cetățenii care locuiesc la bloc trebuie să știe că au dreptul să-și reclame vecinii, dacă aceștia sunt deranjați în intervalele orare stabilite de lege pentru păstrarea liniștii, respectiv, 22.00-8.00 şi 13.00-14.00, valabile în orice zi a săptămânii.