Cu toții ne-am confruntat, cel puțin o dată în viață, cu zgomote de la vecinii din bloc. Indiferent că este vorba despre o melodie setată la volum prea mare, lătratul animalului de companie sau despre trântitul ușilor, în fiecare casă există astfel de probleme. Însă când zgomotul se transformă într-un eveniment constant, poate deveni frustrant. În cazul intervenției autorităților, locatarii pot fi sancționați cu amenzi costisitoare. Află în rândurile de mai jos totul despre amenda de 1.000 de lei de care puţini români ştiu.
Majoritatea dintre noi probabil încercăm să rezolvăm problema zgomotelor de la vecini prin intermediul comunicării. Poate suna foarte simplu, însă pentru unii este un pas dificil. Chiar dacă unii locatari se arată morocănoși, se poate ca data viitoare să nu mai fii deranjat la fel de mult de gălăgia din apartamentul alăturat.
Există, totuși, cazuri când zgomotul este la ordinea zilei. În astfel de situații, locatarii unui bloc pot să apeleze la intervenția autorităților. Iar atunci când se întâmplă acest lucru, rare sunt cazurile când chiriașii sau proprietarii, după caz, rămân nesancționați. Vezi în rândurile de mai jos ce stabilește legea în România.
Potrivit prevederilor legislative, locatarii unui bloc trebuie să mențină liniștea în intervalul orar 22.00 – 08.00, precum și între orele 13.00 – 14.00. Folosirea aparatelor audio-vizuale la intensitate ridicată în această perioadă de timp poate fi amendată. Reglementările sunt stabilite în Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice.
„Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora este interzisă”, se arată în Legea 61/1991.
Chiar și în afara intervalelor orare amintite mai sus, gălăgia la intensitate maximă nu este admisă în comunitățile de locuințe. Organizarea de petreceri gălăgioase, de exemplu, este interzisă. Locatarii unui bloc se pot înțelege, însă, în privința unor astfel de situații, pentru a nu se apela la intervenția Poliției.
„Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”, se arată în Legea 61/1991.
În cazul în care lucrurile degenerează, locatarii unui bloc pot semnala printr-un apel la 112 neregulile. În acest caz, la fața locului vor interveni agenții de poliție, care vor sancționa comportamentul chiriașilor sau a proprietarilor care au făcut gălăgie în bloc. Sancțiunile financiare se pot ridica până la suma maximă de 1.000 de lei.
Folosirea aparatelor audio-vizuale la intensitate maximă poate să fie sancționată cu o amendă în valoare de 1.500 de lei. Cântatul la instrumente muzicale poate fi amendat cu o sumă variind între 500 și 1.500 de lei.