Un bărbat din Suceava a rămas fără 200.000 de lei după ce a accesat un link pe Facebook. Cum a fost posibil
Un incident șocant a avut loc în localitatea Mălini, Suceava, unde un bărbat a fost victima unei escrocherii online, pierzând 215.000 lei după ce a accesat un link fraudulos de pe Facebook. Cazul a fost raportat recent autorităților, care acum încearcă să recupereze prejudiciul și să identifice autorii.
Escrocherie pe Facebook. Cum a început totul
Totul a început în luna iulie 2024, când bărbatul a văzut un anunț pe Facebook promițând profituri spectaculoase din investiții într-o rețea de gaze.
Fascinat de oferta aparent avantajoasă, suceveanul a deschis anunțul și a fost contactat telefonic de un presupus reprezentant al societății respective. Acesta i-a explicat detalii despre cum ar putea investi și i-a trimis două link-uri pentru a începe procesul.
Instalarea aplicației frauduloase
Primul link a solicitat bărbatului să introducă datele cardului pentru a efectua o investiție inițială de 2.500 lei. După ce a finalizat această tranzacție, i s-a cerut să acceseze al doilea link.
Această acțiune a fost fatală, deoarece link-ul respectiv l-a condus la instalarea unei aplicații malițioase pe telefonul său.
Aplicația a fost creată pentru a-i oferi escrocilor acces complet la contul său bancar, permițându-le să transfere sume mari de bani fără știrea sau consimțământul său.
Bărbatul s-a adresat Poliției
Bărbatul și-a dat seama că ceva nu este în regulă atunci când a observat retrageri neautorizate din contul său. Imediat ce a mers la bancă pentru a verifica tranzacțiile, a descoperit că i-au fost transferați 215.000 lei în mai multe tranșe.
Ulterior, a raportat incidentul la Poliția municipiului Fălticeni, care a deschis un dosar penal pentru infracțiuni de ”înșelăciune”, ”acces ilegal la un sistem informatic” și ”efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos”.
Te-ar mai putea interesa și A apărut o nouă escrocherie care te poate lăsa fără bani în cont. Nu suna înapoi la aceste numere de telefon!
Ce şanse sunt pentru recuperarea banilor
Recuperarea prejudiciului și prinderea escrocilor se dovedesc a fi extrem de dificile. În astfel de cazuri, identificarea autorilor poate fi un proces complex și adesea ineficient, din cauza naturii anonime a tranzacțiilor online și a dificultății în urmărirea traseului banilor.
Autoritățile continuă să investigheze, dar șansele de a recupera integral suma pierdută sunt destul de mici, informează Monitorul de Suceava.
Te-ar mai putea interesa și Metoda ‘oala’, noua escrocherie din România. Cum a ajuns un român să ia 3.000 de euro pentru un produs!