Un bărbat a fost condamnat pe baza mărturiei unui martor orb: cum a fost posibil

Un bărbat a fost condamnat pe baza mărturiei unui martor orb: cum a fost posibil

Un bărbat a ajuns să fie condamnat la 76 de ani de închisoare în baza mărturiei unui martor despre care s-a aflat apoi că era orb. Cum anchetatorii nu prea aveau prea multe probe, cele spuse de bărbatul orb l-au incriminat pe cel ajuns după gratii.

Dexter Saffold s-a prezentat drept singurul martor ocular într-un caz ce viza împușcături auzite într-o benzinărie dintr-un cartier din Chicago. El a depus mărturie acum cinci ani într-un proces în care era implicat un tânăr de culoare.

Dexter Saffold le-a povestit judecătorilor despre cele întâmplate și a indicat spre tânărul de culoare ca fiind autorul focurilor de armă. Ulterior, însă, s-a descoperit că bărbatul care a depus mărturie este…orb, potrivit Chicago Sun Times.

De ce a fost condamnat bărbatul în baza unei mărturii a unui martor orb

Bărbatul orb i-a spus judecătorului Nicholas Ford că a văzut cum un bărbat îl împușcă mortal pe un altul și rănește grav o altă persoană, tot bărbat. Apoi a spus că autorul faptei este Darien Harris, un tânăr de culoare care se afla la masa acuzațiilor, fiind cercetat pentru crimă.

Nu a existat nicio dovadă fizică pe care anchetatorii să o găsească la fața locului și care să-l incrimineze direct pe Harris. Instanța a considerat, însă, declarația lui Saffold convingătoare și chiar l-a catalogat drept un martor onest”. Pe baza acestei mărturii, judecătorul a considerat că Harris este vinovat și l-a condamnat la 76 de ani de închisoare pentru crimă.

La patru ani de la procesul care l-a trimis după gratii, Harris, în vârstă de 26 de ani, susține în continuare că e nevinovat. Tânărul încearcă acum să-i convingă pe judecători să redeschidă procesul și să-i redea libertatea.