Un asteroid de aproape 2 km lățime va trece pe lângă Pământ săptămâna viitoare, suficient de departe pentru a nu se ciocni de planeta noastră. Astronomii au observat ceva ciudat, dar în trend, legat de acest asteroid, dar și de pandemia cu care ne confruntăm.
Asteroidul se numește 52768 (1998 OR2), a fost reperat pentru prima dată în 1998 și parcă ar purta o mască de protecție, cu care încă încercăm să ne obișnuim cu toții, potrivit unor noi imagini ale Observatorului Arecibo din Puerto Rico.
Pe 29 aprilie, acesta va trece pe o distanță de 3.908.791 de mile de Pământ, deplasându-se cu nu mai puțin de 19.461 mile pe oră. Aceasta se află încă de 16 ori mai departe decât distanța dintre Pământ și Lună.
Dacă ar fi avut loc un impact asupra Pământului, asteroidul este „suficient de mare pentru a provoca efecte globale”, potrivit NASA.
„Caracteristicile topografice la scară mică, precum dealurile și crestele de pe un capăt al asteroidului 1998 OR2 sunt fascinante științific”, a declarat Anne Virkki, șefa radarului planetar la Observatorul Arecibo, într-un comunicat. „Dar din moment ce cu toții ne gândim la Covid-19, aceste caracteristici fac să pară că 1998 OR2 și-a amintit să poarte o mască”.
Trecerea pe lângă pământ este așteptată să aibă loc miercuri, 29 aprilie, la 5:56 a.m., potrivit Centrului NASA pentru Studii de Obiecte Aproape de Pământ. Centrul urmărește obiecte aproape de pământ, care ar putea intra în coliziune cu Pământul.
În timpul pandemiei, oamenii de știință de la Arecibo continuă să își facă observațiile în numele apărării planetare. În conformitate cu distanțarea socială, ei au limitat numărul oamenilor de știință și operatorii de radar din cadrul instalației și poartă măști în timpul observațiilor.
Asteroidul a fost clasificat ca obiect potențial periculos, deoarece are mai mult de 500 de metri și se află la 5 milioane de mile de orbita Pământului. Experții de la Arecibo pot monitoriza asteroizii și pot determina prin calcule matematice dacă acestea pot reprezenta un pericol pentru Pământ.