Umilințele la care au fost supuși românii în Mexic. Ce s-a întâmplat după sechestrul actelor

Umilințele la care au fost supuși românii în Mexic. Ce s-a întâmplat după sechestrul actelor
Umilințele la care au fost supuși românii în Mexic. Ce s-a întâmplat după sechestrul actelor

În urmă cu aproximativ două săptămâni turiști români treceau prin momente cumplite în Mexic. Pe aeroportul din Cancun turiștii români erau ținuți în condiții mizere, umiliți și au trăit sub teroare. În cele din urmă situația s-a detensionat, dar urmele acelor zile rămân. Acum 85 de turiști români, din cei peste 100, au decis să dea statul mexican în judecată.

Turiștii români umiliți de autoritățile din Mexic

Siutația celor 85 de turiști români a fost una fără precedent. Justifcarea autorităților mexicane era legată de un atac cibernetic asupra unor conturi bancare mexicane, cel puțin așa declarau ulerior. Românii izolați pe aeroportul din Cancun au trăit clipe de groază și de umilință.

Acțiunile autorităților mexicane se bazau obiectul unor alerte de securitate, conform presei din Mexic. Unul din românii aflați în această situație, Gabriel Hort a povestit despre cele întâmplate pe aeroportul din Cancun, celor de la Ziare.com.

”Eram vreo 85 de romani. Ei în sistem mă aveau cu două săptămâni înainte şi ştiau că urmează să intru în ţară. Deci, dacă era o problemă, puteau să mă atenţioneze în momentul în care completasem formularul respectiv. Eram vreo 45-48 de oameni într-o încăpere. A venit un oficial al aeroportului, ne-a transmis să stăm liniştiţi că nu am făcut nimic rău, şi că FBI, CIA şi încă o structură antidrog fac o verificare amănunţită tuturor pasagerilor pentru că este o alertă de securitate.

Dar asta a fost tot ce ni s-a comunicat. Mulţi dintre noi când am auzit de FBI şi CIA am început să râdem. Ţi se pare că eşti într-un film când auzi că te verifică FBI şi CIA în Mexic. A mai trecut ceva timp, le-am cerut apă şi nu au vrut să ne dea, se făceau ca nu ne înţeleg, că nu ne băga în seamă. Am devenit puţin agitaţi şi ne-au spus că ne baga la carceră. După încă vreo două ore au venit să ne spună că vom fi deportaţi.”, Gabriel Hort pentru Ziare.com.

85 de turiști români dau în judecată statul mexican

Românii, care intrau cu avionul în țară, au fost trimiși în vacanță de operatorii de turism și agențiile de turism. Unii dintre ei era cu copii mici. Toți cei ajunși în Mexic au fost opriți la sosirea pe aeroportul din Cancun. Autoritățile mexicane i-au închis în camere mici, le-au confiscat telefoanele mobile și documentele și i-au lăsat să aștepte zile întregi „clarificări” fără să ofere nicio explicație.

Unii turiști au raportat că sunt chiar amenințați cu aruncarea la închisoare dacă protestează împotriva condițiilor oferite, mulți dormind direct pe podea. Alții au subliniat că li s-a oferit o cantitate insuficientă de apă de băut și că nu li s-a permis să discute între ei. Din totaul de 114, 85 de turiști români au decis, așa cum decclara Gabriel Hort, să dea în judecată statul mexican. Cei 85 de turiști români au înaintat deja formele legale pentru demararea procedurilor.

După cele două săptămâni de teroare, cei 85 de turiști români au reușit să revină acasă, intenția acestora fiind de a da statul mexican în judecată, după cum le-a declarat Gabriel Hort celor de la Ziare.com.

”Şi-a cerut scuze ministrul de Externe al Mexicului printr-un post pe Twitter. Ei au recunoscut că ne-au încălcat drepturile şi libertăţile. Vrem să îi dăm în judecata la Geneva, şi acum lucrăm pentru un proces colectiv cu o casă de avocatură.

Îi dăm pe ei la Geneva pentru că Mexic e semnatar al Convenţiei pentru Drepturile Omului. Practic, legislaţia spune că şi dacă nu eşti eligibil să intri într-un stat, nu te pot reţine mai mult de 24 de ore. Şi chiar şi aşa, au nevoie de mandat, trebuie să aibă un motiv. Nu pot să te ţină deposedat de lucrurile personale, paşaport. Toţi românii care veneau erau trimişi înapoi.”, a mai povestit românul.